gyere a papához
2024.01.20
|
|
0 0
1849
|
Még a penge polírozásáról... (azért mesélek neked, mert annak idején, amikor kezdtem, nekem is jó lett volna ha valaki ad tanácsokat, de olyan nem volt - általában is igaz, hogy ezeken a fórumokon - nem csak itt, a faszbúkon is ez van -, aki ért hozzá, és csinálja a gyakorlatban, az nem kommunikál róla - ez persze azért is van, mert a legtöbb ilyen ember nem éppen entellektüel (ami nem baj), és nem erőssége a kommunikáció). Sok késemmel vagyok úgy, hogy alig kell őket polírozni, legalábbis direktben polírozni nem sokat kell. Miért? Azért, mert az történik, hogy miután kikovácsolom, kifaragom a pengeformát, lecsiszolom és megedzem, akkor (edzés után) még van egy kb. 1,5 mm élvastagságú penge, amit még ugye ki kell élezni. De azt már nem ajánlatos szalagcsiszolóval, hiszen azzal precízen nem lehet, és túl is hevítheti, ezért azt már kaszakővel, és egyéb élezőkővel szoktam csinálni. Ehhez pedig olyan sokat kell csiszolni rajta (a kaszakő kb. 250-300 as, a csiszolókő finomabb, 400-500-as), hogy ez a művelet önmagában helyettesíti a durva-polírozás nagy részét. Innentől már csak finomabb papírral kell "egyengetni", és a végén polírkoronggal tükörfényesíteni (ha éppen az a cél). Tehát lényegében a csiszolás nagy részét kaszakővel csinálom, és nem csiszolópapírokkal. Ez mondjuk anyagilag is jobban megéri, mert a kaszakő 3-400 Ft körül van, a csiszolópapírok sokkal drágábbak - és sokkal hamarabb elfogynak. |
Előzmény: Shingen (1846)
|
|