gyere a papához Creative Commons License 2024.01.20 0 0 1845

A késkészítésben a legkisebb probléma a polírozás. Annál sokkal, de tényleg sokkal nagyobb probléma pl. az, hogy egy kikovácsolt késpenge egyenes, és teljesen sík maradjon (és edzés után is), és ne legyenek benne kis gödrök. Ha ez teljesült, akkor onnantól a polírozás már csak játék. Hogyan kell polírozni? Természetesen úgy, hogy a más síkra csiszolt acélt elkezded különböző finomságú, a durvábbtól a finomabb felé papírokkal csiszolni. Attól függően, hogy a kezdeti nyersanyag milyen. Elkezded 60-assal, és elmész mondjuk 800-ig, de azokkal a fokozatokkal, amik közte vannak (80,,100, 120, 200, stb.) És mindegyikre szánsz egy kis időt, mert ha fokozatokat ugrasz, akkor az előző durvább papír csiszolóárkait nem, vagy csak nagyon sokára szedi ki a sokkal finomabb papír. Tehát munkás a dolog, de hát a késkészítés az ilyen szöszölős tevékenység. 

Na most, ezt meg lehet csinálni géppel is. Sarokcsiszolóra erősített csiszolópapírral nem ajánlatos, mert az nagyon pörög (ha nem fordulatszabályozós), és egy rossz mozdulattal elrontod a pengét. De fúrógéphez lehet kapni ilyen adaptereket, amikre rámegy a csiszolópapír, és a fúrógép nem pörög olyan gyorsan. Kell hozzá kézügyesség, de hát akinek az nincs, az miért akarna kést készíteni, ugye? A papírral való polírozást egészen 5000-7000-ig folytathatod, de az már tényleg nagyon szöszölős meló. A végén inkább egy villanymotorral forgatott filckoronggal érdemes befejezni. Olyan lesz, mint a tükör. De mondom, ez a tevékenység a késkészítés legkönnyebb része. Ennél minden más csak nehezebb, és problémásabb.

Szegecsnek meg bármilyen fémet felhasználhatsz. nem kell hozzá a méregdrága késkellék-boltba menni. Ha  van otthon bármilyen vas, vagy réz rudad, vagy csöved 5mm-10mm átmérővel, az már jó lesz. Ha az nincs, csavarod (apa) csak van... És természetesen ragasztani is kell, leginkább két komponensű epoxival... 

A markolat anyaga is sokféle lehet. Én egy időben zsák micartát csináltam magamnak (jutazsák + epoxi), de csináltam szarvasagancsból is, és mostanában pedig a bőrgyűrűs megoldásra kaptam rá. Sima fából viszont ne csinálj markolatot, azokat előbb stabilizálni kellene, anélkül nem lesz jó.

De ha elkezdesz kést készíteni, mindenképpen az lesz, hogy a saját gyakorlatodból fogsz a legtöbbet tanulni. Ha valamit elrontasz, - mert egy csomó dolgot el fogsz rontani, még akkor is, ha nem is kovácsolsz (az ugye egy külön szakma), hanem csak kész késpengéket faragsz ki - utána abból tanulsz, és legközelebb már jobban csinálod. Ez így megy. 

Előzmény: Shingen (1842)