Én értem ezt hogy mit akarsz, csak ne forgassuk ki a fogalmak valódi jelentését.
A KICSI/KIS mennyiségi értelemben szinonima a KEVÉSSEL, és ezek mind ellentétesek a SOK szóval. A több az minimum kettő bármiből egészen végtelenig. Ez szerintem nem bonyolult. A kevés és a sok sem utal számjegyekre, igazából nem tudjuk mennyi, annyit tudunk hogy nekünk az a mennyiség A: nem elegendő, vagy B : elég bőséges.
De az 1 is lehet sok. Meg a 100 is lehet kevés. Ezek relatív fogalmak, attól függ miről beszélünk, meg nézőpont kérdése is. De gyakran nem is megszámlálhatóak, mert folyékony és gáznemű dolgok is kevés-sok lehet. Ezen átmehetünk 100x is, akkor is ezt tudom rá mondani.
De a TÖBB az nem SOKat jelent. Hol az hol nem. Több ember is megjelent már, de még hiányoznak sokan, túl kevesen vannak még itt. Értjük?... De ha 2 több mint egy, akkor annyit állítunk hogy a kettes számú TŐ már TO(vá)BB ér, mint az egyes számú TŐ, de ettől még kettes sem biztos hogy SOK cm, bár épp ez is megeshet. Az meg hogy valaki 2024-ben azt állítsa és jelentse ki hogy ő ismeri az ősember gondolatait, és tud róla mindent, naaaa.)) Tréfának jó. Betesszük a Szilveszteres műsorba.
Ez kábé olyan, amikor jön az MTA "zseni", és a székházból elkezdi elemezni a CSIP-KE szót. Aztán mikor elolvassuk a szótárban az egészet, akkor látszik hogy ezek itt még életükben nem találkoztak egyetlen kurva vadrózsa-bokorral sem, mert akkora hülyeségeket irkálnak össze. És ott izzadnak/kínlódnak a szóval, de fogalmuk sincs hogy mi ez, mert nem ismerik azt, amit meg kéne oldaniuk. Azt az egyszerű dolgot, hogy ez szúr "bazzmeg" , másképp mondva CSÍP és ezért CSIP-KE, végén kicsinyítővel.
Úgyhogy nem kell tízezer éveket sem visszautazni, elég ha a jelenből nem ismeri valaki mondjuk a természetet például. Pedig sok szót úgy lehet megérteni, ha ismered azt amit megneveztek vele. Méghozzá jól. Máskülönben az ősi ember kiválóan ismerte a természetet, elég vicces ha mondjuk olyan akarja kitalálni a gondolatait, aki lehet 1 perc alatt 10 madarat nem tud felsorolni, vagy épp 5 gombaféle megnevezésének kísérlete padlóra küldi. Mint a fenti "csipkés" társaság, a bolgár szavak nézegetése helyett jobban jártak volna ha kimennek megnézni ezt a bokrot, és akkor nem kéne ilyen bohózatokat a szótárba írniuk.
Az ősi ember megnevezte az összes állatot, bokrot, bogyót, növényt, minden madarat ismert, szokásaikat. Akkor a gyógynövények hatásait, és minden egyes természeti hangot valószínűleg atompontosan belőtt, hogy épp mi micsoda most, mivel ezektől nagyban függött, az élete része volt mindez. Lettek ugyan új szavaink azóta bőven, de vagy dupla annyi inaktív van ezekből a természeti szavakból, amikkel találkozok a régi szótárakban.
Ne csináljunk már úgy mintha könnyedén kitalálhatnánk egy ki tudja hány tízezer éves gondolkodást 2024-ben... Képzelegni, meg totózni lehet...