Hakos72 Creative Commons License 2024.01.18 0 0 572

Olyan súlyt kell tenni a nyél végére, hogyha megfogod a kaszát csak jobb kézzel az alsó "fogantyúnál",  pont úgy álljon a kasza, mintha két kézzel fognád rendesen munka közben. A súlypontját állítod be, mert a penge előre húzza (kivéve az olyan nyeleknél, ahol nagyon lent van az alsó fogantyú, ott jobb a súlypont, csak kényelmetlenebb). Én egy kis kalapácsfejet szoktam rácsavarozni a nyélvégemre, az nekeem pont jó. Nem mindig használom, szerintem nem mindig előnyös. Nehezebb lesz tőle az egész kasza, és ha csak úgy mindenfelé "kaszálgatok" pl gyümölcsös-szőlőköz-házkörül, jobb a minél könnyebb kasza. Viszont nagy összefüggő  területnél, ahol egyenletesen nagy íveket kell húzni (egyenletes "rendet" sokáig), jól jöhet a súly, ad egy plusz lendületet a kaszának (mint egy lendkerék), és könnyít, hogy szinte csak a jobb kéz tarja a nyelet, a bal csak könnyedén vezet (hisz ott nincs már súly). Kísérletezgetni kell, van akinek bejön, van akinek nem... Ez a hagyományos magyar "kacsos" nyeleknél szerintem nem működik, csak az "osztrák" jellegű "fogantyúsoknál". 

Előzmény: Viduka78 (571)