Alpári Gnác Creative Commons License 2024.01.17 0 0 4479

Mivel érdeklődött korábban valaki, gondoltam helyzetjelentek a nixie órámmal, illetve a villódzó LED-ekkel kapcsolatban.

1. Átterveztem a NYÁK-ot, és ahogy Prof javasolta, áttértem a teliföldes megoldásra.

Nem is értem, miért nem jutott eszembe, hiszen eleve egyszerűsíti a dolgot az, hogy nem kell a GND-t mindenhova elmadzagolnom...

Talán azért, mert a kínai gyártatás előtt vasaltam a NYÁK-jaimat és azzal nehéz szép teliföldet csinálni, nem tudom.

Minden ostobaságot azért nem sikerült megszüntetnem, mert a rádugós panelt nem akartam újra rajzolni, bár arra is sort kell kerítenem, mert tele van a hócipőm a 74141-ekkel.

Eladott nekem valaki 32 db-ot, amiből 20 db ab start rossz volt és már azóta is cserélnem kellett kettőt... Oké, 40 éves holmi ez is, de azért már na...!

Lehet, hogy az egész BCD dolgot elfelejtem és mivel már amúgy is kell portbővítőt használnom, meghajtom arról direktben a katódokat optó + tranzisztor/FET segítségével, majd még megálmodom.

2. A LED-eknek csináltam saját, dedikált 5V-os tápot.

3. A LED-ek vezérlését teljesen levettem a NYÁK-ról és parasztosan átkötésekkel csináltam meg.

Hogy melyik beavatkozásnak köszönhető, nem tudom, de öröm és boldogság, így nem villognak a LED-ek!