oregsas Creative Commons License 2024.01.16 0 0 4474

Mára már benne vagyok nyakig a masszás masinában.

Kipróbálom tudok-e képet feltölteni.

3 nagyobb és 4 db kisebb fehérek az optocsatolók.

A nagyobbak a triakokat a kisebbek a CMOSokat vezérlik.

Szerencsére az optocsatolók 5voltal mennek , így az illesztéssel nincs gond.

Ez a szóban forgó panel, amiből csak a tápot és a végfokozatokat tudom használni

Az aprókat nem is látom,pedig nagyítóval nézegettem, de ha látnám akkor sem érteném.

Ezeket kell vezérelnem, vagy szabályozni :

- dögönyözőmotor  lassít - gyorsít  CMOS  DC 145V pwm szabályozás  / motor 80 voltos

- rezgetőmotor       lassít - gyorsít      ""          ""          ""      ""              / motor 80 voltos

- lábtartómotor       fel - le   elektromos munkahenger 2 végállással      / motor 24 voltos

- háttámla döntése    ""   ""        ""                  " "               ""                  /  motor 24 voltos

- masszírozómotor fel - le  230VAC TRIAC vezérlés olyan mint egy mosógépmotor végállásokkal , ennek HALL szenzoros végállásai vannak.

Asztalon próbálva minden működött , de beépítve meghülyült ,erre számítottam.

az asztalon csak ledek voltak a kimenetek , azok nem okoztak problémát.

A bemenetekre azA0…. A5 használom, nem árnyékolt a vezeték ezért tettem minden bemenetre  100nF és 1Mohm szűrést. Ez hatékony lett 300-400 digites ugrálás lecsökkent +/- 2-3.-ra.

Egyelőre 2 db Arduino UNO R3 használok , de a 8db levegőszelepet és a kompresszort  még nem próbáltam.

A régi vezérlőn van +5 , +12 és +15 volt,  a +12.-öt csökkentem 10.-re és a dugós tápnál csatlakoztatom , szerintem ezzel nem lesz problémám .

Most jön a két  konkrét kérdésem: 

-          Mivel a digitális ki és bemenetekkel spórolnom kell ,azt vettem észre ,hogy feltöltéskor le kell húznom a D0 és D1 vezetékeket . Ha nem húzom le , akkor nem fejezi be a feltöltést. Már 3-szor cseréltem , azt hittem tönkre ment. Ugye ez normális ? Ott van a TR és TX.

-          2 Arduinot össze lehet kötni úgy , hogy változót vagy fix szöveget átvihetek egy másik Arduinora .

Erre írna nekem valaki egy rövid példát? Akkor ezt a D0 és D1 kimenetet már nem használhatom másra ?

.---.-.-.-.--

int valtozo ;
void setup() {
  Serial.begin(9600);
 valtozo =0 ;
}

void loop() {
  valtozo = valtozo + 1 ;
  Serial.print (" főpróba         ");  // ezt a két sort vigyétek át a másik arduinora
  Serial.println ( valtozo) ;           // ezt a két sort vigyétek át a másik arduinora
  delay (2000) ;
}

-.-.--.--.-.--.-

Úgy tudom  ezeknek van fizikai címe , hogy tudja melyik Arduino a címzett . Na ezt , hogy tudom meg ?

Ez csak nagyjából rajzoltam, még vannak rajt sallangok

Ez a támla fel-le mozgatása , a hidraulika valójában kompresszor csak nekem ezt mondta az eladó.

Az elektronikáról nincs kérdés , nem akarlak megsétáltatni benneteket csak a két kérdés a lényeg.

16x2 lcd kijelzőt használok és csak az egyik gépre akarom tenni.

A szelepek miatt lehet , hogy harmadik Arduino UNO is be kell vetnem .

Tudom létezik a MEGA , de nekem van vagy 8 UNO.-m és ezt valamennyire ismerem.