Mára már benne vagyok nyakig a masszás masinában.
Kipróbálom tudok-e képet feltölteni.
3 nagyobb és 4 db kisebb fehérek az optocsatolók.
A nagyobbak a triakokat a kisebbek a CMOSokat vezérlik.
Szerencsére az optocsatolók 5voltal mennek , így az illesztéssel nincs gond.
Ez a szóban forgó panel, amiből csak a tápot és a végfokozatokat tudom használni
Az aprókat nem is látom,pedig nagyítóval nézegettem, de ha látnám akkor sem érteném.
Ezeket kell vezérelnem, vagy szabályozni :
- dögönyözőmotor lassít - gyorsít CMOS DC 145V pwm szabályozás / motor 80 voltos
- rezgetőmotor lassít - gyorsít "" "" "" "" / motor 80 voltos
- lábtartómotor fel - le elektromos munkahenger 2 végállással / motor 24 voltos
- háttámla döntése "" "" "" " " "" / motor 24 voltos
- masszírozómotor fel - le 230VAC TRIAC vezérlés olyan mint egy mosógépmotor végállásokkal , ennek HALL szenzoros végállásai vannak.
Asztalon próbálva minden működött , de beépítve meghülyült ,erre számítottam.
az asztalon csak ledek voltak a kimenetek , azok nem okoztak problémát.
A bemenetekre azA0…. A5 használom, nem árnyékolt a vezeték ezért tettem minden bemenetre 100nF és 1Mohm szűrést. Ez hatékony lett 300-400 digites ugrálás lecsökkent +/- 2-3.-ra.
Egyelőre 2 db Arduino UNO R3 használok , de a 8db levegőszelepet és a kompresszort még nem próbáltam.
A régi vezérlőn van +5 , +12 és +15 volt, a +12.-öt csökkentem 10.-re és a dugós tápnál csatlakoztatom , szerintem ezzel nem lesz problémám .
Most jön a két konkrét kérdésem:
- Mivel a digitális ki és bemenetekkel spórolnom kell ,azt vettem észre ,hogy feltöltéskor le kell húznom a D0 és D1 vezetékeket . Ha nem húzom le , akkor nem fejezi be a feltöltést. Már 3-szor cseréltem , azt hittem tönkre ment. Ugye ez normális ? Ott van a TR és TX.
- 2 Arduinot össze lehet kötni úgy , hogy változót vagy fix szöveget átvihetek egy másik Arduinora .
Erre írna nekem valaki egy rövid példát? Akkor ezt a D0 és D1 kimenetet már nem használhatom másra ?
.---.-.-.-.--
int valtozo ;
void setup() {
Serial.begin(9600);
valtozo =0 ;
}
void loop() {
valtozo = valtozo + 1 ;
Serial.print (" főpróba "); // ezt a két sort vigyétek át a másik arduinora
Serial.println ( valtozo) ; // ezt a két sort vigyétek át a másik arduinora
delay (2000) ;
}
-.-.--.--.-.--.-
Úgy tudom ezeknek van fizikai címe , hogy tudja melyik Arduino a címzett . Na ezt , hogy tudom meg ?
Ez csak nagyjából rajzoltam, még vannak rajt sallangok
Ez a támla fel-le mozgatása , a hidraulika valójában kompresszor csak nekem ezt mondta az eladó.
Az elektronikáról nincs kérdés , nem akarlak megsétáltatni benneteket csak a két kérdés a lényeg.
16x2 lcd kijelzőt használok és csak az egyik gépre akarom tenni.
A szelepek miatt lehet , hogy harmadik Arduino UNO is be kell vetnem .
Tudom létezik a MEGA , de nekem van vagy 8 UNO.-m és ezt valamennyire ismerem.