A fekete berkenye (Aronia spp.) tényleg jó cucc,
nagy része a leírásnak tényeleg így van, s
zupergyümölcs!
De "Fojtócska" (Fojtóska) néven a házi berkenyét (Sorbus domestica) nevezték régen.
Az igaz, hogy ettől is csókra áll a száj, ha nyersen esszük.
"És hogy ezt (az égetés szerű érzést) mi váltja ki?"
Elsősorban a csersav (tannin), persze sok más is közrejátszik,
de elsődlegesen a csersav.
Termesztés: sajnos nem olyan vidám a helyzet.
"Klímanövény", mint akár a málna. Nem bírja a nagy melegeket.
2023-ban minden jó volt neki, de 10 évből sajnos max. 2-4 ilyen év lesz.
Nem csoda, hogy érzékeny a kevés csapadékra, melegre, UV-re: északi(bb) növény.
Ha aszályos év lesz, rengeteget kell öntözni, és még akkor sem fog jól teremni, mert a
légköri aszályt nem viseli el, és az ellen nehéz tenni.
1-2 megoldás: félárnyékba ültessük, mulcsozás, párásítás pl. sok vízfelülettel (kerti tó vagy
"csak" sok vizeshordó kihelyezése, mulcs locsolása (párolog), ill. a sok növény is párologtat.
A Galicjanka fajta friss fogysztásra is finom (persze ha már feket, jól érett), ellentétben a többi
fajtával. (Van sok fajtám, 8 éves is, ez alapján írom.) Ha pl. Nyugat-Dunántúlon,
Északi khg-ben van a kert, akkor az jobb feltételeket fog biztosítani.
Jó kertészkedést!