"Nem, a mesterséges unintelligencia nem tud kreatív lenni, mert nem gondolkodik, nincs olyan, hogy "gépi elme"."
Akkor most mondok egy meglepőt: te sem gondolkodsz. :)
(Természetesen én sem, és senki más, aggyal rendelkező élőlény sem.)
Amit te gondolkodásnak nevezel, az valójában nem más, mint az agynak a külső és belső környezeti ingerekre folyamatosan adogatott válaszreakcióinak emberi nyelvre lefordítható összessége.
https://index.hu/tudomany/2015/03/03/bme_suketszoba_csend_zaj_akusztika/
Ez csak egyetlenegy ingerfajtától - jelesül a hallástól - vonja meg az agyat, de már itt is belép a zavar. Az "őrjítő csend". Ez hatványozódik, ha az agyat az összes lehetséges ingertől megfosztjuk.
Ekkor pedig nem az történik, hogy "hát akkor legyen világosság"... és az agy nekiáll gondolatot teremteni, hanem szétesik (megőrül) és elhal.
Nem ilyen drasztikus mértékben, de azért az úgynevezett "ingerszegény környezet" gondolkodásra/személyiségre káros hatásait már a pszichológusok is észrevették.
Hogy egyszerűbben fogalmazzak: a semmiből nem születik gondolat.
Gondolat kérlek abból születik, hogy most épp éhes voltam, tehát csináltam magamnak egy pohár kakaót. Aztán visszaültem ide a gép elé, hogy a te kérdésedre tovább válaszoljak. Vagyis az agyam minden gondolatának megvolt a maga inger-alapja (egy belső és egy külső ugye...) - nem találtam ki semmit magamtól, vagyis állítólag nem gondolkodtam!
No, ugyanez áll az AI-ra is, csak nála azokat az ingereket, amiket mi az érzékszerveinken-tudatalattinkon-memóriánkon keresztül kapunk, azt ő bináris jelsorozatok (kérdések és adathalmazok) formájában kapja - tőlünk.
Mivel én a fenti tételt állítom, így szerintem a klasszikus, teremtő értelemben véve senki - sem az AI, sem az Ember - nem gondolkodik. Vagy ha mégis el kellene nevezni valahogy ezt az agyi folyamatot, akkor nevezhetjük gondolkodásnak is, de akkor viszont mindkettő megteszi.