https://index.hu/belfold/2024/01/15/vona-gabor-orban-viktor-nyilt-level-sma-szuresek/
Vona Gábor szerint érthetetlen és felfoghatatlan, hogy a kormány leállította az ingyenesen elérhető SMA-szűréseket. A Második Reformkor Párt elnöke nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz, amiben azt írta, hogy a kormánypártok politikai döntéseinek nagy részét rossznak tartja az ország jövője szempontjából.
„Az önök politikai döntéseinek nagy részét rossznak tartom az ország jövője szempontjából, de általában értem – még ha elfogadni nem is tudom –, mit miért csinálnak. Most azonban van egy ügy, ahol egyszerűen nem értem az indokaikat. Ez pedig az ingyenesen elérhető SMA-szűrések leállítása. Ez egyszerűen felfoghatatlan” – írta Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelében Vona Gábor, a Második Reformkor Párt elnöke, hozzátéve, hogy a programot a koordináló Bethesda Gyermekkórház nagyon sikeresnek ítélte.
Vona Gábor arról is ír a levélben, hogy az orvosi vélemény szerint „az újszülöttkori szűrésnek az a jelentősége, hogy a betegséget a klinikai tünetek alapján csak késleltetve lehet felismerni, amikor a mozgató idegsejteknek már akár 50-60 százaléka is végérvényesen elveszett”.