Igazság80 Creative Commons License 2024.01.12 0 0 2106

2. rész :

5:   A KATEG-ória KATEG  része nálam KÖT-EG szóval azonos.   Azt nem írtam korábban hogy a KÖTEG  szó szótöve a KÖT  szó, gondoltam hogy ez egy kicsit is komolyan vehető nyelvészkedők közt eleve evidens dolog.   Igen, pont az a szép ebben, hogy mint ez megannyiszor megtörténik, hogy onnan (is)  tudhatjuk hogy egy idegennek tartott szó valójában magyar, hogy ezen szavak "idegen"  formáiban ott van a csak magyar nyelvre jellemző toldalékolások is.   Mert a KÖT-EG  szó is már ilyen.  Csak egy kis eltéréssel KATEG lett.

Nem zárom ki hogy a finn KOTA  szónak köze van a KÖT igénkhez.  Bár ez kevésbé érdekel, a magyar szavaink felépítése érdekel főleg.  Hogy miből állt össze, a finn alak nélkül is eljutottam odáig hogy a KÖT szavunk az alap, melyből KÖTEG  lett. A mondanivalóm lényege az lett volna, hogy ez semmiképpen sem latin szó, már a KATEG-ÓRIA, hanem egy magyar szó elváltoztatása a KÖTEG által.    A "K" hang okára meg nem térnék ki, mert a kÖTEG szó 5 hangos szó, miért is kéne önkényesen csak egyetlen hangot kiragadni egy 5 hangos elemből?...   Együtt 5-en alkotják azt a szót, amit megértünk jelentésre.

Eszemben sincs a kínai BÁNG  szót találgatni, épp elég sok magyar szó vár még megoldásra.  De így első blikkre hangutánzónak néz ki szerintem. 

6:  Nevetséges kötekedés mit írsz.    Van egy szavunk egy hangszerre, aminek a neve HÁR-FA.  HÚR-os FA anyagú hangszer. Ráadásul eredetileg HÁR-omszög formára tették a HÚRokat.  Szinte orrba b-assza az embert a valóság és a konkrét hangalak nyilvánvaló kapcsolata.   Amatőr dolgokon nem fogok leállni vitázni, mert sok idő megy el ilyen hülyeségre, meg kell állni az egyértelműt magyarázni, ahelyett hogy némi tempóval haladnánk tényleg előre...

Előzmény: kitadimanta (2104)