2. rész :
5: A KATEG-ória KATEG része nálam KÖT-EG szóval azonos. Azt nem írtam korábban hogy a KÖTEG szó szótöve a KÖT szó, gondoltam hogy ez egy kicsit is komolyan vehető nyelvészkedők közt eleve evidens dolog. Igen, pont az a szép ebben, hogy mint ez megannyiszor megtörténik, hogy onnan (is) tudhatjuk hogy egy idegennek tartott szó valójában magyar, hogy ezen szavak "idegen" formáiban ott van a csak magyar nyelvre jellemző toldalékolások is. Mert a KÖT-EG szó is már ilyen. Csak egy kis eltéréssel KATEG lett.
Nem zárom ki hogy a finn KOTA szónak köze van a KÖT igénkhez. Bár ez kevésbé érdekel, a magyar szavaink felépítése érdekel főleg. Hogy miből állt össze, a finn alak nélkül is eljutottam odáig hogy a KÖT szavunk az alap, melyből KÖTEG lett. A mondanivalóm lényege az lett volna, hogy ez semmiképpen sem latin szó, már a KATEG-ÓRIA, hanem egy magyar szó elváltoztatása a KÖTEG által. A "K" hang okára meg nem térnék ki, mert a kÖTEG szó 5 hangos szó, miért is kéne önkényesen csak egyetlen hangot kiragadni egy 5 hangos elemből?... Együtt 5-en alkotják azt a szót, amit megértünk jelentésre.
Eszemben sincs a kínai BÁNG szót találgatni, épp elég sok magyar szó vár még megoldásra. De így első blikkre hangutánzónak néz ki szerintem.
6: Nevetséges kötekedés mit írsz. Van egy szavunk egy hangszerre, aminek a neve HÁR-FA. HÚR-os FA anyagú hangszer. Ráadásul eredetileg HÁR-omszög formára tették a HÚRokat. Szinte orrba b-assza az embert a valóság és a konkrét hangalak nyilvánvaló kapcsolata. Amatőr dolgokon nem fogok leállni vitázni, mert sok idő megy el ilyen hülyeségre, meg kell állni az egyértelműt magyarázni, ahelyett hogy némi tempóval haladnánk tényleg előre...