1: SOK hangalaknak van jelentése. Ezt onnan tudhatjuk, hogy kimondjuk és megértik.)) Ha csak elkezdesz sisteregni és azt mondod SSSSSS, akkor elég hülyén fognak visszanézni.
2: A SOK és a SÁG/SÉG képzőnk nyilvánvaló kapcsolata: Ezzel már többször is egyetértettél, sőt kiváló észrevételnek tartottad. Ma meg épp vitatod.)) Nekem nincs kedvem disszociatiív zavaros vitákba bonyolódni olyannal akinek naponta változik az álláspontja. Ja most páratlan nap van, akkor másképp gondoljuk amivel tegnap egyetértettünk.)) Vagy hányan írtok egy név alatt?... Mert folyton mást mondtok.))
Amúgy az "ellenpélda" szavak is pont erről szólnak. Ha SOK van a jóból, az a jóSÁG. Ha a SÍK SOK akkor SÍKSÁG, épp az a lényege hogy amerre nézünk csak ezt látni az alföldön mondjuk. Szilárd jellemzőkből SOK=SZILÁRD-SÁG. Ha a gyerek felnő és már nem kevés ÉRETT jellemzőkkel bír, hanem SOKkal, akkor ÉRETTSÉG-ről beszélhetünk. Működik ez, de hát bohózat veled vitázni, mert ezekkel már több ízben is maximálisan egyetértettünk. Átvettük, fixáltuk. Aztán meg folyton ugyanazokat a köröket futjuk. Ma kipipáljuk. Holnap meg vitatod, persze ezzel saját magadnak is ellent mondasz akkor meg.
Egyébként ez nem is az én találmányom, több gyöknyelvész felvetette már ezt. Kiss Dénes könyvében hosszabb elemzése is van ennek a kapcsolatnak, jó dolgokat ír le, én egyetértek vele mert látszik hogy értelme van az egésznek.
3: A KEMény szót nem tudod rövidebben kimondani, mint szilárdsági jellemző. De azt tudhatjuk hogy a KŐ szó lehet a szótő. Na már most a KŐ egyet jelent : Azt hogy KŐ )) Ez nem jelent még így keményet, mert ez főnév, azonosít valamit. Ez még nem jelent keményet. Persze jellemzője ez a kőnek, de egy tárgy neve nem annak jellemzőjével egyenlő. Két külön dolog ez. A VÍZ neve nem = a folyékonysággal, a KŐ neve sem egyenlő a keménységgel. Azt mondom hogy ez a könyv KŐBORÍTÁSÚ, akkor nem azt mondom hogy kEMÉNY borítású.
Egyébként meg fordítva van: nem a KŐ lett a kemény fogalmából, hanem a KŐ már létező és meglévő szóból lett létrehozva a KE--MÉNY szó. Nagyon nem mindegy.
4: Nem ugyanaz a KANY gyök, meg nem ugyanaz a szóvégi VÁNY képzés sem. A KANY-KÁNY-KENY és stb... mint azt többször is átvettük már, a KANY-argósság gyökszava, a szavak megmutatják ezt nekünk.
5: Már túl hosszú, úgyhogy ezt már a következő részben. 1. rész vége...