Igazság80 Creative Commons License 2024.01.11 0 0 2098

1:  Az ITT és OTT mutatószavakról írtam, és azokról is amelyekben ezek a szóvégeken megtalálhatóak.

2: A nyelvünk nem egy összevisszaság, hanem abban viszonylag elég jól lekövethetőek  a közös szótöveink és gyökeink.  Ez arra utal, hogy a nyelvünk már nagyon rég óta tisztán elkülönített hangokból építkezett.

3-6 egyben:   A példám arról szólt hogy egy K hang mindenféle beszéd előtt nem lesz "kemény"  jelentéssel felruházva, lévén maga a szó sem létezik,  sőt még a KŐ szó sem létezik, amiből származik.  Tehát ez a KŐ, ami megszületett mint hangalak, logikusan feltételezhetjük hogy valamiféle hangutánzás által jött létre, amit te sem vitatsz különösebben.   És miért az a K a hangja?.... Pont azért mert K a hangja.)) 

Aki hangot utánoz, az megpróbálja megközelítőleg másolni a megnevezett dolognak a valós hangját.  Azt mondja a madár KAKUKK, és ezáltal a neve KAKUKK.  Ebben 3 K is van, nem azért az a neve, mert szuper kemény egy kakukk.)) Gránitból kéne minimum lenni.))  Hanem a kibocsátott hangját efféleképp másolta le a magyar nyelv.  És ennyi az egész, nem kell mindent túlgondolni.   Persze nyilván egy kemény tárgy átlagostól gyakoribb hangja lesz egy K hang, de ez ennyit jelent és kész.  Nem többet, nem kevesebbet.  Tucatnyi más oka is lehet egy K jelölésnek.

7:  A  SZILÁRD--- MASSZÍV---ERŐS--ROBUSZTUS    szavak ábrázolása, mely a kemény  szóval rokon értelmű és nem gyökű nyilván  azt a célt szolgálta hogy szemléltesse hogy K nélkül is kifejezhetőek a keménység fogalmai.  Akár a TÖMÖR is ide férhet.  Csak annyit mutattam ezzel, hogy más hangokkal is simán működik ez, nem kizárólagos közel sem hogy K kell legyen.

8:  Igen a légy ZÜM-mög, vagy épp ZIZ-eg.  Hangját utánozzuk, mint oly sokszor most is.  Ebben egyetértünk, nem itt van a vita.  Ezt értem én is.   A vita azon van, hogy  az előzőekben írtak okán te az egész Z hangot a zümmögés miatt felruházod  folyamatos mozgás jelentéssel, mintha az ember ezt meghatározta volna előre hogy ez a Z gyerekek, mert a légy zizeg.))   Pedig csak simán a hangját utánozta sallangmentesen.  Ettől még az egész Z nem csak a légy miatt lesz használva, egyébként is szükséges hangunk lesz.

A TÁRGY--ÉLŐLÉNY-- FOGALOM   besorolásom ha nem tűnt fel esetleg valakinek, az félig irónia volt.  Meg félig bemutatása annak, hogy 3 jól megválasztott szóval  100%  lefedettség érhető el.))...

Előzmény: kitadimanta (2097)