1: Az ITT és OTT mutatószavakról írtam, és azokról is amelyekben ezek a szóvégeken megtalálhatóak.
2: A nyelvünk nem egy összevisszaság, hanem abban viszonylag elég jól lekövethetőek a közös szótöveink és gyökeink. Ez arra utal, hogy a nyelvünk már nagyon rég óta tisztán elkülönített hangokból építkezett.
3-6 egyben: A példám arról szólt hogy egy K hang mindenféle beszéd előtt nem lesz "kemény" jelentéssel felruházva, lévén maga a szó sem létezik, sőt még a KŐ szó sem létezik, amiből származik. Tehát ez a KŐ, ami megszületett mint hangalak, logikusan feltételezhetjük hogy valamiféle hangutánzás által jött létre, amit te sem vitatsz különösebben. És miért az a K a hangja?.... Pont azért mert K a hangja.))
Aki hangot utánoz, az megpróbálja megközelítőleg másolni a megnevezett dolognak a valós hangját. Azt mondja a madár KAKUKK, és ezáltal a neve KAKUKK. Ebben 3 K is van, nem azért az a neve, mert szuper kemény egy kakukk.)) Gránitból kéne minimum lenni.)) Hanem a kibocsátott hangját efféleképp másolta le a magyar nyelv. És ennyi az egész, nem kell mindent túlgondolni. Persze nyilván egy kemény tárgy átlagostól gyakoribb hangja lesz egy K hang, de ez ennyit jelent és kész. Nem többet, nem kevesebbet. Tucatnyi más oka is lehet egy K jelölésnek.
7: A SZILÁRD--- MASSZÍV---ERŐS--ROBUSZTUS szavak ábrázolása, mely a kemény szóval rokon értelmű és nem gyökű nyilván azt a célt szolgálta hogy szemléltesse hogy K nélkül is kifejezhetőek a keménység fogalmai. Akár a TÖMÖR is ide férhet. Csak annyit mutattam ezzel, hogy más hangokkal is simán működik ez, nem kizárólagos közel sem hogy K kell legyen.
8: Igen a légy ZÜM-mög, vagy épp ZIZ-eg. Hangját utánozzuk, mint oly sokszor most is. Ebben egyetértünk, nem itt van a vita. Ezt értem én is. A vita azon van, hogy az előzőekben írtak okán te az egész Z hangot a zümmögés miatt felruházod folyamatos mozgás jelentéssel, mintha az ember ezt meghatározta volna előre hogy ez a Z gyerekek, mert a légy zizeg.)) Pedig csak simán a hangját utánozta sallangmentesen. Ettől még az egész Z nem csak a légy miatt lesz használva, egyébként is szükséges hangunk lesz.
A TÁRGY--ÉLŐLÉNY-- FOGALOM besorolásom ha nem tűnt fel esetleg valakinek, az félig irónia volt. Meg félig bemutatása annak, hogy 3 jól megválasztott szóval 100% lefedettség érhető el.))...