kitadimanta Creative Commons License 2024.01.07 0 0 2082

"Amúgy szerintem valaha az ősiségben még nem lehettek megkülönböztetve a közelre és távolra mutatások."

Szerintem többek közt ezek lehettek az első jelentéssel bíró hangok. Ti. ez a legalapvetőbb jelzése annak, amire gondolunk. E, A, O...

Más hangok érzelmeket fejeztek ki, de nem igazán gondolatokat.

"Most viszont a többi mutatoszó-pár :   EME--AMA   de az ÍME is.   Akkor van ILY meg OLY is.   Van IDE, meg ODA is.   AZ+EZ dolgon kívül  léteznek még a mostani Z hangon felül továbbá  LY,  D  ,  M  hangokat felhasználó mutatók is.   Sőt, most ugrik be az ITT és OTT, azaz van T hangos is.  És mind mutatószó."

Igen, de ezeknek a gyökszavaknak a hangváza a magánhangzó! Az I, az E, az A, az O, mert ezek mutatják meg, hogy közel, távol, vagy még távolabb levő dologra mutatunk/gondolunk.

A mássalhangzóknak itt lényegében másodhegedűs szerep jutott.

"Persze, mert 3 tágan értelmezhető fogalmat dobunk be,  csak hát ez rá fog illeni egy T hangra is"

De nem illik! És pont azért nem, mert a T hang egy másfajta jelenséget utánzó hang. Nem véletlen, hogy nincs semmilyen kemény, kicsi, sok jelentése. Az NY hangnak sincs, ahogy az S-nek, L-nek, és a többinek sem.

"A túl tágan értelmezhető, gumiként magyarázható fogalmakkal nem tudunk igazolni dolgokat, szeretem amennyire lehet, legyen már egyértelmű hogy mi micsoda."

Elég egyértelmű a hangok jelentése ahhoz, hogy figyelembe vegyük.

"Meg eleve hogy tartozna már össze a kicsi a sokkal, mikor ha nem méretbeli, hanem mennyiségbeli fogalmak, éppen egymás ellentétei !"

Nem mértékegységekről van szó, hanem egy fogalomról, A kavics egyszerre sok is és kicsi is. Mit nem lehet ezen érteni?

"De épp azt mondom, hogy nincs különbség a CSÖRR-ÖK (csörr hangok) és a CSÖR-ÖG  között,  csak annyi hogy utóbbit igeként használjuk.  Feltételezem szánt szándékkal van G-re írva a K hogy ne keveredjenek össze, és ne pont egy hangalak legyen..."

DE MIÉRT?  Ha nincs különbség a két hang (és ezzel együtt a két szó) jelentése között, akkor miért nem lehet őket (mármint a G, K hangokat) összekeverni?

A K hang itt 'sok'-at jelent, a G pedig gyakorító képző egyben a hangra jellemző mozgást jelentő hang.

Előzmény: Igazság80 (2079)