"A "Ta" ősgyök a kiterjedés ősgyöke.
Nem hiszem, hogy ez indulatszó lenne."
Ilyet sehol nem állítottam. Azt írtam, hogy a föld, talaj hangja, Eredete a talajra leeső, vagy hirtelen letett/ledobott tárgy tompa hangja. Próbáld ki, kb ezt fogod hallani: TA, esetleg TO, vagy TE, a talaj és a tárgy keménységétől, méretétől függően. Amikor a földre/talajra gondoltak, ezt a hangot utánozták, s a többiek valószínűleg meg is értették, mivel ők is megtapasztalhatták már korábban.
"Azt sem, hogy ilyen közvetlen módon hangutánzásról beszélhetnénk."
Azt az élethelyzetet kell elképzelni, mikor még az ember nem tudott beszélni, nem voltak sem szavak, sem gyökök, max. hangokat tudott artikulálni. (azok sem olyanok voltak, mint a maiak, de már meg lehetett különböztetni egymástól jónéhányat) Ezek a hangok már alkalmasak voltak néhány dolog, érzelem, szándék kifejezésére.
Ha nincsenek szavak, mi alapján lehet valamit beazonosítani, ha nem az általa keltett hang alapján? Ma sem teszünk másképp, ha egy szúnyogot akarunk "megnevezni" szavak nélkül.
Mi ez a hang? Nem a Z? De igen!
Ha fúj a szél, melyik hanggal fejeznéd ki? A T-vel, vagy a K-val? Valószínűleg nem, hanem vagy az F-fel, vagy az S-sel, vagy az SZ-szel. Miért? Mert ezek adják vissza a a szél természetes hangját. Nem véletlen, hogy a Fúj, Süvít, SZél szavainkban is ezek a hangok szerepelnek.
"Azt tudom csak tippelni, hogy a "T" hang felpattanása után következő magánhangzó, ami úgymond felszabadítja, így együtt utalhatnak a terjedésre, növekedésre."
Miért? Meg tudod indokolni? Miért lenne ez a növekedés hangja? A talaj, talp, tapog, tapad, tapos, tanya, táj, tér, tár, tó, és megannyi T-s szavunknak mi köze van a növekedéshez?
Amúgy a terjed szó már többszörösen toldott, a gyöke a TER/TÉR vagy inkább a TE és nem növekszik egy cseppet sem....Ott van és kész.