Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.01.03 0 0 271471

Sziasztok:

 

(Az MI dobta ki nekem...)

 

A híg szódabikarbónás oldat a gyökeresztető hatást serkenti? 

A logika az volt, hogy a paraszolvinsav gátolja a gyökér képződést (pld babérmeggy levélszáron),

és a magsarjadást is.

Egyébként mérgező is, egészen addig, amíg el nem bomlik, ártalmatlan szorbinsavra.

A magokban hideg -főleg fagy- hatására bomlanak le, 

de nyilván a leveles szárakat nem lehet lefagyasztani, mert meghalnak  (bár a babérmeggy lehet hogy ezt is túlélné........)

illetve másik módszer a hőkezelés, de hát a főzést (80 °C 20 perc) pedig még biztosabban nem bírja mint a fagyot.

 

Szóval a logika az volt, hogy az enyhe (híg) szódabikarbónás vízbe áztatás hatékonyan semlegesítheti a paraszolvin savat,

és megszűnik a csírázás gátlása, illetve a gyökérképződés gátlása.

A szódabikarbóna viszont egy só, ami töményen kiszárítja a növényt, ezért csak híg vizes oldatban lehet használni.

(Vagy desztillált/ioncserélt vízet kell használni, az kicsit több ikarbonátnál sem okoz kiszáradást.)

 

Valakinek van tanácsa?

Az MI magabiztosan állította hogy így van, de a google nem adott erre és a hasonló szóösszetételekre találatot.

Pedig kell lennie, hiszen az MI is ebből dolgozik.

 

Csakhogy a szódabikarbónáról mindenféle kuruzslók annyi áltudományos cikket felraknak, hogy nem lehetetlen  a google sem jut el az

általam keresett összefüggésig - az MI viszont igen?

 

Lehet kapcsolat a kettő között, van valakinek tapasztalata?

Bár ha nem tudjuk a pontos koncentrációt, akkor nem sokat ér ez az információ.