"Miért éppen Kolumbusz?... Jóval előtte is elnevezhették ősmag(yar)nyelven."
Elvileg nem lehetetlen, de akkor név szerint ismertnek kellett volna lennie ennek a tengernek, de tudtommal nem volt az. Más szóval, a tenger nevének valahol (pl.térképen) fenn kellett volna maradnia.
Ugye, Piri reisz térképe alig pár évvel Kolumbusz után készült állítólag nagyon régi és meglehetősen pontos térképek alapján, melyeknek létezéséről semmit nem tudunk, ugyanakkor létezésüket a tengernagy térképe igazolja (hiszen ő maga soha nem járt Amerika földjén, vagy az Antarktiszon...)
Az egy nagy kérdés, hogy volt-e a portugálok birtokában olyan térkép, mint amilyenekről Piri összeállította a sajátját, és volt-e azon az ominózus tenger Sargasso néven megnevezve...
Aztán azt is ki kéne nyomozni, mióta ismert a moszatok Sargassum névre hallgató családja, és mi volt a névadás alapja...- Mert amennyiben Linné volt a keresztapa, akkor borul az a nézet, hogy a moszatról kapta nevét. De ennek utána kéne járni... Én nem találtam eddig semmilyen forrást, mely Kolumbusz előtt említené a Sargasso, vagy Sargassum nevet.
Persze, az is egy külön téma, mikor és mit kerestek magyar ajkúak az Atlanti óceánon.... és kik lehettek azok?
Félreértés ne essék, nem vagyok semmilyen jó ötletnek ellenlábasa, de be kell látni, hogy csak azt az elképzelést lehet igazoltnak tekinteni - ha egy kicsit is tudományos igényességgel vizsgáljuk egy szó eredetét - amiről "van papírunk".... Addig csak egy lehetőség a sok közül.