tehtube Creative Commons License 2023.12.28 0 0 24869

A sok kontaktus sok hibalehetőség. Az eredeti Hammondnál nagyon jól megcsinálták, rendkívül elrejtett, porvédett, de az sem örökéletű. Nem véletlenül van manuálonként hátul az a nagyobb réz excenter csavar. Egyszerre lenyomva mind a 61 billentyűt, mikor a lefelé néző kontaktok felülről rákapcsolódnak az összeszedő sínre (bus bar), na ezeket ide-oda lehet mozgatni a csavarral és úgymond a kontaktok által a port letolni a hosszérintkezőről.

Viszont ez a kilences kontaktsor egy finom ujj játékkal megbolondíthatja a megszólalást, akár későbbi megszólalással, akár kihagyással. Így nem szólal meg kétszer ugyanúgy az a hang. Vagy tehetünk róla hogy ne legyen egyforma. Külső számára kevésbé lényeges, de a zenészt inspirálja.

A dupla midi szénpötty csak ütésérzékenységre jó. Elvileg lehetne kettős kontakt, de szerintem ahhoz messze van a két pötty függőleges értelemben.

Valószínűleg a tripla kontaktnál is valahogy megbuherálták a magasságokat, mégha a közbenső pötty felezi is a lenyomási utat.

Ügyes és segít orgonásan játszani, hogy rendellenesen a felső triggerérintkezőt használják a hang indítására. Valóban nagyon zavaró a mélyre lenyomott billentyű. Lehet rajta orgonálni, de meg kell szokni, az inkább zongorázás és "koszos". Göménél a HX3/midibillentyűnél (ami nem Fatar) sajnálatára nem oldható meg a magas indítás.

Szerintem használnak véletlen generátort, de az nem irányított. Meg a lezlieffekt is folyamatosan változtatja a click hangszínét. A click hossza jön ki jól a többérintkező által. Simogatva hosszabban vagy keményebben billentve röviden, más. A HX-nél gyanaxom az elnyújtottam clickre, mert eléggé pff jellegű az a hang a Legendhez képest

A szervizelés miatt a midikontaktok kisszáma előnyös, épp elég ha csak párnál vagy nincs hang, vagy nincs velocity. A Legendemnél eddig semmi ilyesmi nem volt, hibátlan minden. A Microstationnál is 100%. Az SL161, A33 esetében kellett többször tisztítanom.

Kíváncsi leszek a Soul a virtuális kontaktjai hogy szerepeknek idővel. Elmozdulás érzékelő szenzor direkt kapcsolat nélkül.

20 éve megcsodáltam LZoli Allen orgonáját, ahol a nagy basszpedált csak az orgona elé kellett tenni és kész, máris működött. 

Előzmény: djuice (24868)