TUROLY ispán a TURUL-ból van, de nálam a TÚRONY már nem. De mindent megmagyaráz a felépült TORONY, ahogyan más tornyos településeknél is különböző hangalakokban ez megnyilvánul. De ez már jól ki lett tárgyalva, nálam ez marad a jó magyarázat. Viszont a korábbi név okán valahol megértem aki abból vezeti le.
A gyököket szerintem sem lehet tetszés szerint cserélgetni. Csak hát nem mindegy hogy mit tartunk gyöknek. Ha nem "Ko" határozom meg a KÖR gyökét, hanem K_R (K_L és G_R) akkor nem sérül a gyökünk, akkor sem ha az KER--KÖR--KOR formában van éppen. Mert mindenhogy kapcsolódik vele, megmarad annak az egysége.
KÖRÖS-KÖLES-KÖRIS-KALÁ(c)S- KÉRÉS(z), KÁRÁS(z)- KÓROS--KORSÓ--GARAS- KOLOS- és még jó pár ilyen mögött egy dolog van. Egy dologra adott jellemzés(körös), mind mögött egy dolog áll. Viszont a pontos hangalakok pontosítják azt be, hogy épp mire is gondoljunk most éppen, még jó hogy aztán különbözőképpen fordulnak elő, ez biztosítja hogy kommunikáljunk. Például a KÖRÖS folyónkat volt idő hogy KERES és KEREZS formában is használták jó régen. Ezek azt mutatják, hogy itt a váz lesz a gyök.
Persze ami GURUL az nem teljesen KÖRÜL, csak hát ha belegondolunk majdnem.)) Hiszen KÖRÜL fordul folyamatosan, vagy ha épp már rendelkezik KÖRÖKKEL is a tárgy, már úgy értem KERÉKKEL, akkor meg épp azok fognak GURUL-ni azaz KÖRÜL-ni. Érezhető hogy nagyon nagyon közeli dolgok itt ezek. Nemhogy V.CS., hanem még CZ-F és a szabadságharc előtt is voltak akik írtak erről, és egészen jól illusztrálják a kapcsolatokat. Az új szavak már mindig egy pontos képet fognak elénk vetíteni, egy egyértelműen azonosítható dolgot a legtöbb esetben...