A Ko és Go dologról : V.CS. ezt máshol épp GUR gyöknek hívja, amire úgy hivatkozik hogy "a világegyetemben minden ami görbére hajlik" ----- igen, mint minden körív, ez együtt jár vele.
Na így már sokkal jobban tetszik a dolog, ha ide vesszük a G_R és K_R szavakat, amit KÖR-nek beszélek itt.
De ő is pont ugyanazt állítja, hogy a KÖR szónak egész egyszerűen többféle hangalaki megnyilvánulása létezik. Így nézve pont ugyanazt mondjuk. Csak nekem az a része nem mindegy hogy magát a gyököt miként határozzuk meg. Ha KO, akkor már az ehhez legközelebb álló KŐ szavunk is vitás lehet, hiszen a KŐ az nem feltétlen görbe, sokféle formája lehet. Akkor már annyi minden más van a természetben, ami tényleg kerekded és görbe, ráadásul minden esetben az. A Kő csak olykor ilyen.
Most csak a KO indításút nézem, és a K_R meg a K_L vázas szavakkal nem számolok, mivel nálam ezek eleve KÖRgyökös szavak. Azt egy pillanatig nem vitatom hogy ott ez stimmel.
De ha ez Koc, mint koccan, kocka, koccint, akkor csak hangutánzó a dolog. Vagy ha a KOB-KOP formákat nézem, szintén csak hangutánzó. KOBak, KOPonya, KOPPan, KOPog, KOPik, KOPács, a lényeg itt hangutánzás, még a KOB-ak és KOP-onyánál is, ezek épp tényleg gömbölyűek is, de hát a szó nem emiatt az ami, hanem mert kopogós hangú egy haj nélküli KOPP-onya, így értjük jobban ha direkt "helytelenül" írom le. Írhatnék még más kezdéssel is, amiben nem a görbeség a lényeg.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KOLOS dolgot szerintem leírtam, nekem nem vita tárgya, persze kötekedni mindig lehet. 1940. írás , csak ismételni tudnám magam...
Hogy miért a KÖLES a KOLOS névadás alapja.?... Anyjukat és apjukat kérdezzük.)) Azért amiért az ÁRPÁD név az ÁRPA által lett megnevezve. Nyilván valamiféle hasonlatok okán, mittudomén ezek értékesnek számító gabonáink az őseinknél, miért ne hasonlíthatták volna őket ehhez. De a népmeséinkből ez kiderül, ne tagadjuk azt ami létezik.
Most ez olyan,mintha azt kérdezné valaki hogy minek nevezné el bárki a lánygyerekét egy virágról, pedig erre számos példa van, nyilván mert egy kedves hasonlat az egész. Már eleve a Virág is keresztnév. Boglárka, vagy épp KAMILLA. Ezek létező dolgok, el ne hazudjuk már.)) Még gyümölcsnevek is léteznek, elég csak ALMA, vagy épp ÁFONYA nevekre gondolni.
Kérdezhetnénk hogy "há de minek neveznénk el így bárkit" ---- TÉNY: megtették.)) Mer5t az ember már csak ilyen, használja a hasonlatokat.
A KÖLES szó már önmagában a KÖRÖS szinonimája, de csak meg kell nézni képeken ezt a dolgot, aki esetleg még nem találkozott ilyesmivel, és mondjuk most ismerkedik esetleg egy sok ezer éves ősi gabonanövényünkkel.)) Meg kell nézni, és egyértelmű lesz a KÖRkapcsolata ennek...