aquaworld Creative Commons License 2023.12.23 -1 6 20193

A háború alatt is szégyentelenül kampányol Netanjahu

Az izraeli miniszterelnök politikailag nem biztos, hogy túléli a hadsereg által véletlenül megölt túszok miatt kirobbant elégedetlenséget.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország növekvő nyomása közepette egyre inkább ellenáll annak, amit a szövetségesek a Gázai övezet jövőjének tekintenek: egy olyan ideiglenes kormány felállításának, amelyet a Palesztin Hatóság felügyel, illetve egy esetleges palesztin államnak, amely Izrael mellett létezhetne.

Néhány órával azután, hogy a hadsereg elismerte, lelőtt három izraeli túszt, akik fehér zászlót tartottak a magasba Gázában – ami megdöbbenést és haragot váltott ki az izraeliek körében –, Netanjahu úgy tűnt, hogy megpróbál témát váltani, és azzal dicsekedett, hogy a múltban megakadályozta a palesztin állam létrehozását, és ezután is így fog tenni – írta meg a The New York Times

Büszke vagyok arra, hogy megakadályoztam egy palesztin állam létrehozását, mert ma már mindenki megérti, hogy milyen lehetett volna ez a palesztin állam. Most, hogy láttuk a kis palesztin államot Gázában, mindenki megérti, mi történt volna, ha megadjuk magunkat a nemzetközi nyomásnak, és lehetővé teszünk egy ilyen állam megalakulását Ciszjordániában

– mondta egy szombat esti sajtótájékoztatón.

Mivel a háború folytatódik, a halálos áldozatok száma növekszik, sok túsz továbbra is fogságban van Gázában, és Izrael fő nyugati szövetségesei is egyre élesebb kritikát fogalmaznak meg vele szemben, Netanjahu hatalmi pozíciója ingatagabbnak tűnik, mint valaha.

Most a túszokat megmentésük helyett megölő izraeli katonák tettei még nagyobb lendületet adhatnak azoknak, akik azt állítják, hogy a bombázásokkal és utcai harcokkal tarkított intenzív katonai hadjárat veszélyezteti a még fogva tartottakat, valamint rossz hírbe hozza Izraelt.

Könyörögtem a kabinetnek és mindannyian figyelmeztettük, hogy a harcok valószínűleg ártani fognak a túszoknak. Sajnos igazam volt 

– mondta szombat este Raz Ben-Ami, egy volt izraeli túsz, akit a Hamász a két fél közelmúltbeli tűzszünetekor engedett szabadon. A nő férjét, Ohadot még mindig fogva tartják Gázában.