KALLÓ: vízkerék. Köröl-karol. Muszáj ezt a sok egy dolgot másképp neveznünk. Egerben KALLÓMALOM utca van. Az EGER-patak mentén éppen. Közelében van a VÍZIMOLNÁR utca is is.
KALLÓDÁS : Az egyik formája ennek a KALODA általi kallódás, aki elkallódott az odakerült. Ma már persze ez eszébe se jut senkinek, teszem hozzá szerencsére...
Az úgynevezett "Ko" ősgyök létezésében sem vagyok oly biztos, amúgy is mi ennek a képlete?...
Bármely hangsor?... KO? GO? Vagy bármi ?... Ami épp eszünkbe jut?... Mi a képlete?... Határozzuk már meg ezt egy leírható formában ! Mi a képlete?...
Bármi nem lehet, én tudom hogy ez az egész egy amúgy jó képességű nyelvészünk kreációja, és mindaddig én szeretem is olvasni, amíg a magyart mint ősnyelvet indokolja, vagy épp észreveszi azt az idegenben, és alá is támasztja. Eddig fasza. Eddig szerintem príma és profi, de mikor gyökösítésbe kezd, hááát akkor szinte falra mászós a dolog, annyira összekever tetszőlegesen mindent. Szerintem így komplex nem látja át, például kezdőhang mássalhangzót tetszőlegesen nem cserélhetünk ki kedvünkre, az egész gyök fog ezáltal megváltozni. Általában véve.
Hasonlóan kiejtett hangoknál működhet olykor, mint KÖR-GÖR, vagy TOLJA-TOJJA a 3. hangnál. De ez a KOR és SZOR esetén már tök más lesz, itt nincs helye cserének. Más értelme a gyököknek, egyik körértelmű, másik sokSZORosító.
De valóban amúgy egy egységes gyökösítési módszer kellene...