Igazság80 Creative Commons License 2023.12.22 0 0 1938

Másképp gondolom :  szerintem egész egyszerűen nem is létezik olyan, hogy "KO ősgyök"  Fantasztikus kitaláció egy egyébként jó képességű nyelvésztől, szeretem is olvasni, amikor a magyart, mint ősnyelvet indokolja, illetve amikor észreveszi az idegen szavak mögött a hazait.  Eddig príma, eddig profinak tartom.  De mikor belevág a konkrét gyökösítésbe, kábé a falra mászok, úgy látszik hogy nem igazán érti. Pl szókezdő mássalhangzókat nem lehet gátlástalanul cserélgetni, másik gyök lesz sokszor az a szó már így. Hasonló hallású hangoknál működhet még a dolog. GÖR-KÖR elvan egymással, vagy a TOL és TOJ, amelyek beszédben amúgy is gyakran hasonulnak,  de a SZOR-SZÖR -SOR formák már teljesen más dolgok mint a KÖR-GÖR témája. A SZOR-ok értelmét a sokszorozás adja meg, szerzünk és szorzunk, ami származik is szorzódik, szervezettség, szórás,  látni a mögöttes tartalmat. Ez már nem az ÍV-ről szól.    Amúgy is értelmetlen, mert egy KO-pp,  KÓC,  KÓSZA,  KOMA,  KOR,  sem közösíthetőek "KO" alapon, de hangváz által ki tudom listázni hogy közös szavak, mint . K_P  , mint  K_SZ, mint  K_R,  fog inkább egy irányba mutatni.

Legalább is én itt találok sokkal több értelmet, ezért lehet   DŐL-DŰLŐ-DÚL- szé-DÜL   , ezért lehet BÍZ-tat---BUZdít. 

Ezért lehet GŐZ-GÁZ.   Ezért lehet  KÖR-KOR- KER,     ezért lehet a FASZ-FESZ-ülő,   ezért lehet a PARÁZSOL-PERZSEL-PORZSOL- PÖRZSÖL  egybevágó hangalak egy nagyon hasonló értelemmel.  Nincs PA-PE-PO-PÖ gyök itt, egy P_R TŰZkapcsolat van, amit megannyi szavunk mutat.   PIR-os, a tűz színe.  Vagy a VÉR színe, akkor veres-vörös.   Ezek hasonlatok.  Tűz és a vér színei.

MEZ egy bevonat.  MEZŐ is, a MÉZ is, a MÁZ is, a MÉSZ is, a MÉZga is, aki MESZEL az bevon, MEZt  húz a MEZtelen falra.    MÁZol aki mESZel,  én ezekben találom meg az egyértelmű kapcsolatot.  Egy Go még GOMB-GÖMB is lehet, itt nyilván látjuk a kapcsolódást. De  egy KŐ sem illik már ide, hiszen egy KŐ sokféle formát felvehet, legtöbbször nem is épp körforma, bár néha az is lehet, de egyébként egy tök változatos megjelenésű dolog. Nem biztos hogy íves, random alakul épp milyen.   GÁZ-GŐZ dologba is nehéz íves értelmezést vinni, terjed a légnemű mindenfelé, de a légmozgástól függ épp ez hogyan történik. 

F_R  mögött forgás:  farag, fúr, fúrkászik-fürkészik, fergeteg-förgeteg, fürge, fürdik, forog, fordul az ferdül is egyben ha egyenes volt,   forró víz sem véletlen, forogni kezd, és gyanús innen van az egész, mert ennek egy F_RR valós hangja van. Ahogyan egy FRRásnak is.   

Igen, ahogyan ezután írták, jó lenne valami egységes gyökösítési módszer.  De ahol logikát látunk, és egyértelmű azt ne kukázzuk, ott bizonyosan értelmi kapcsolat lesz...

Előzmény: ketni (1934)