Igazság80 Creative Commons License 2023.12.20 0 0 1906

A GÖR és a KÖR ikrek.   A GÖR-BE vonal KÖR-BE halad, akkor is ha nem záródik magába. Körív gör-be ív.  Fordítva is igaz, a KÖRBE húzott vonal GÖRBE vonal.   A szó végi BE pontosan ugyanaz mindkét esetben, és ugyanazt jelenti mint igekötőként a szó elején.    GURIGA--KARIKA   CZ-F- szótár íróinak is feltűnt mintha egy lenne szinte.  KARIKA: "szélesebb értelemben jelent bármely kört"  ---  nem (csak) én mondtam.))   Akkor lehet KAR is KÖR?...  Lehet.  KARBA vett gyermek nem KÖRBE vett is egyben?... 

A görbültség fogalma nem választható szét a körtől.  Egy vonalú.  Egy logikájú.

Földrajzi neveink is tele vannak körökkel.  Napoca mai neve is.  Ez meg a NAPhoz köthető, amúgy tényleg egy jó napos hely úgy többnyire.

A családnevek meg a földrajzi nevek meg különösen igazolják a hangvázak jelentőségét.  Van éppen DŐL szavunk.  De egy dombos hely utcája még ma is DŰL-Ő.   De ismerünk DOLina szót is, ami egy víznyelő, víz DŐL belé.  Akkor van DÚL szavunk is.  Ezek mind a DŐL szó értelmei,  DOL-DŐL-DÚL-DŰL formákban egyaránt ugyanarról szólnak mind.  A dőlés fogalmáról.   Ilyen esetekben a váz számít, nincs DO-DŐ.DÚ-DŰ  gyök külön.   És a hangok úgymond "jelentése" sem értelmezhető a 2. hangnál.   Dől van, amit többféleképp is megnyilvánul.    

A ZALA megyénél és a folyónál is keresheted a Z hang jelentését.  Ha megtaláltad, írj rá valami jót.  És én is fogok arra.  De ha meg tudod mondani itt a Z hang jelentését, arra benevezek...

Családnevekben és földrajzi nevekben :  van Berényi, van Baranyi,  van  Báránd,  van  Jászberény, Baranya megye.  És persze van Bárányos családnév is hoppá.  Ősi állattartó juhászok általi megnevezések ezek. A bárány van ott mindben...

Előzmény: kitadimanta (1895)