A GÖR és a KÖR ikrek. A GÖR-BE vonal KÖR-BE halad, akkor is ha nem záródik magába. Körív gör-be ív. Fordítva is igaz, a KÖRBE húzott vonal GÖRBE vonal. A szó végi BE pontosan ugyanaz mindkét esetben, és ugyanazt jelenti mint igekötőként a szó elején. GURIGA--KARIKA CZ-F- szótár íróinak is feltűnt mintha egy lenne szinte. KARIKA: "szélesebb értelemben jelent bármely kört" --- nem (csak) én mondtam.)) Akkor lehet KAR is KÖR?... Lehet. KARBA vett gyermek nem KÖRBE vett is egyben?...
A görbültség fogalma nem választható szét a körtől. Egy vonalú. Egy logikájú.
Földrajzi neveink is tele vannak körökkel. Napoca mai neve is. Ez meg a NAPhoz köthető, amúgy tényleg egy jó napos hely úgy többnyire.
A családnevek meg a földrajzi nevek meg különösen igazolják a hangvázak jelentőségét. Van éppen DŐL szavunk. De egy dombos hely utcája még ma is DŰL-Ő. De ismerünk DOLina szót is, ami egy víznyelő, víz DŐL belé. Akkor van DÚL szavunk is. Ezek mind a DŐL szó értelmei, DOL-DŐL-DÚL-DŰL formákban egyaránt ugyanarról szólnak mind. A dőlés fogalmáról. Ilyen esetekben a váz számít, nincs DO-DŐ.DÚ-DŰ gyök külön. És a hangok úgymond "jelentése" sem értelmezhető a 2. hangnál. Dől van, amit többféleképp is megnyilvánul.
A ZALA megyénél és a folyónál is keresheted a Z hang jelentését. Ha megtaláltad, írj rá valami jót. És én is fogok arra. De ha meg tudod mondani itt a Z hang jelentését, arra benevezek...
Családnevekben és földrajzi nevekben : van Berényi, van Baranyi, van Báránd, van Jászberény, Baranya megye. És persze van Bárányos családnév is hoppá. Ősi állattartó juhászok általi megnevezések ezek. A bárány van ott mindben...