"ZIZEG dolog: hangutánzó, nincs mit ragozni rajta."
Senki nem is vitatta, s ezen valóban nincs mit ragozni. Viszont ez a Z hang számos más szóban is szerepel melyek nem hangutánzóak. Vajon miért?
Ne tévesszenek meg a mai összetett hangutánzó szavak, eredetileg csak a Z hang volt a hang utánzására "kitalálva".
"Ilyenkor hangutánzás esetén pofon egyszerű a történet, valahogy illusztrálásra kerül a hangjelenség, ami egyébként az esetek többségében nem is egy hang lesz, hanem több is."
No, ezt a "valahogy" dolgot kell megfejteni, különben hajítófát sem ér az egész.
Az egyetlen hang után a két hang következik, nem a több.
Nem a ziz(eg)-ből lett a zú-g, hanem a ZÚ, immár kéthangú gyökből, az meg az egyhangú Z-ből.
"ÖV: A CZ-F az ÍV szóval hozza összefüggésbe, szerintem ez stimmelhet."
Igen, ez szerintem is helyes megoldás lehet.
"És akkor ismét egy hangváz előttünk. Mivel gyanítom az ÉV is idevaló szó, az idő körÍVE ez,"
Jó meglátás, viszont ez egy kéthangú gyök(váz), amiből háromhangút lehet alkotni: IV-HÍV/DÍV/MÍV(el)/SZÍV, ÉV-TÉV/CSÉV/DÉV/HÉV/KÉV/LEV/NÉV/RÉV
És ugye, ezekben a gyökökben az általad váznak nevezett két hang van (ÍV és ÉV) Ezek szerint mégis van magán- és mássalhangzóból álló gyökváz?
"De én meg nem ezzel, mert hallottam már többször is őzet, és majd biztos vagyok benne, hogy a saját hangja a neve alapja. Az egyik kiadott hangja egy jó hangos ŐŐŐ, és valóban ez. A Z már igeképzőként viselkedik."
Megnéztem/meghallgattam egy-két videón az őz hangját, s valóban az Ö-höz hasonló hangot ad ki az őzbak. Így ez elfogadható, sőt jó magyarázat.
"De még az első lépcsőfoka is a dolognak valamiért érthetetlen nehézséget okoz számodra, amikor a legkézenfekvőbb."
Nekem ugyan nem, viszont továbbra sem érted azt, amiről beszélek: A K_R vázú gyökök közül egyedül a KÖR-nek van kör-értelme, a többinek a jelentése csak rokona, vagy áttételesen rokona a KÖR gyök jelentésének. Itt a rokonság és az azonosság közti különbség a vita tárgya.