Igazság80 Creative Commons License 2023.12.18 0 0 1840

ZIZEG dolog:  hangutánzó, nincs mit ragozni rajta.  A ZIZ a szótó, gondolom direkt dupla Z a hanghármasban.  Más Z hangú dolgok is megvannak nevezve Z-vel.  Zúg, Zör gyökű szavak (zörej, stb.)

RÁ-Z, reZdül,  Zaj, stb...

Valós hangok illusztrálásáról van szó.  De ezek különböző egymástól független események hangjai lehetnek.  Ilyenkor hangutánzás esetén pofon egyszerű a történet,  valahogy illusztrálásra kerül a hangjelenség, ami egyébként az esetek többségében nem is egy hang lesz, hanem több is.  A ZIZEG sem csak rovarszárnynak a hangja, sok másé is.   a rovar is zizeghet, de a szalma is teheti.  Zizeg a papír, a száraz falevél,  a haraszt, zizeghet  a szél is, eleve bármilyen növényzet a légáramlás hatására.  SZISZEG a közvetlen rokona, ez már egy árnyalattal másféle hang.   És ennyi lesz itt még a dolog lényege. 

De ha mindenáron bonyolítani akarja valaki, akkor mögé magyarázhat a Z hang mögé bármit, atomfizikát akár vagy más bonyolult cifrázást, pedig már ez a ZIZeg szó is sok mindenre használatos, itt még csak a hallható jellegzetes hang a "jelentés", és semmi hókuszpókusz nincs, van egy ZIZ nevű hangillusztrációnk. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÖV és ŐZ :

ÖV: A CZ-F az ÍV  szóval hozza összefüggésbe,  szerintem ez stimmelhet.  És akkor ismét egy hangváz előttünk.  Mivel gyanítom az ÉV is idevaló szó, az idő körÍVE ez, ne feledjük őseink csillagászati értelemben gondolkodtak az időről.   Ezért is van KOR szavunk is az időre, amit nem fogunk kitalálni hogy mihez lehet köze:   naná hogy ismét a KÖR szóhoz.))     Őseink tudása és szerelme ez a KÖR.  ÉVKÖR is van. 

ŐZ:  Ezt CZ-F  az ŐSZ szóval hozza összefüggésbe.  De én meg nem ezzel, mert hallottam már többször is őzet, és majd biztos vagyok benne, hogy a saját hangja  a neve alapja.  Az egyik kiadott hangja egy jó hangos ŐŐŐ, és valóban ez.  A Z már igeképzőként viselkedik. Az ŐZ valóban Ő-zik ! (őzike)   Ilyenre van példa több is a nyelvünkben, a TYÚK egyik szövegelési technikája is a TUK-TYUK-TUK-TUK-tYUK. 

A HIÚZ is valóban HIÚÚ-zik, ilyeneket (is) szövegel.   Hangutánzó állatok közé sorolom az őzet, hangja a neve...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A KÖR K_R  gyök  finomságairól meg rejtelmeiről akkor érdemes tovább tárgyalni, és ezzel tovább haladni, ha a történet legelső lépcsőfoka legalább ki van pipálva.  De még az első lépcsőfoka is a dolognak  valamiért érthetetlen nehézséget okoz számodra, amikor a legkézenfekvőbb.  Most ezt tényleg magyarázni kell egy KERING-KORONG esetén?...  Kicsit nekem ez komikus, de addig hiába írom a többit, míg ez sincs meg.  Bár úgyis lesz még téma, megkerülhetetlen gyök a K_R  történet.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TÁV-TÉV-TOVA :   Itt sem kényszeríthetek fegyverrel senkit hogy gondolkodjon kicsit.)) 

De nem kell 100 % minden T_V szónak a távról szólnia, nem tudom miért elvárás a kizárólagosság.  Többféle szóképzés létezik, így többnyire lesznek kivételek. A sorolt 5 szóból a TiVornya akár stimmelhet is, jellegzetessége hogy zajos, távolra hallatszó lárma.   A TEVE szerintem határozottan passzol, nagyobb TÁVokra mentek a kereskedőutakon a karavánok vele.  Ha már KARAVÁN,  ez is körértelmű, KÖRVÁNdor.

A TÖVE--TÖVIS vizsgálatra szorul szóTŐ ügyében, vannak jelek hogy volt ez TÖV hangalak is  esetleg valaha régen a mai TŐ előtt.  Azaz ezt majd később.   Marad még a TAV, ami a TÓ, és ez TÓN volt régen ha átkeltek rajta, és nem TAVon tették akkor még ezt meg...

Előzmény: kitadimanta (1836)