Igazság80 Creative Commons License 2023.12.17 0 0 1828

"Altercator" 1818. számúban  egészen jól világítja meg,  külön jó hogy a GARÁD  szó is előkerült, hiszen ebből vannak az úgynevezetten "idegen"  GRAD  formák is kialakulva.  Ezek KÖRülvett helyek, ezzel nevezik meg a vár fogalmát.   Ez voltaképp a KERT/KERÍT átírása, ami szintén lényegét tekintve KÖRÍT-ett jelentést hordoz.

A GARáDOL GARÁD része átírva KERÍT.  Másképp KÖRÍT, ez egy KERítés lényege, KÖRbe vegye a KERtünket, a birtokunkat, stb...   Aki Miskolc környékén a Bükkben jár, Garadna patakot is talál, kisvasút megálló is.

A K_R  közt is azért lesz kakukktojás, sose mondtam hogy ilyenkor 100%  kell érteni.  Például a KÁR szó valószínűleg nem idevaló, a varjúnak pusztán csak a hangja ez, semmi egyéb.  Illetve az anyagi KÁR én úgy tartom hogy az ÁR szó következménye balra toldalékolással.   Azaz a szót valószínűsítem hogy a nagyobb ÁRadások ihlették meg, és az ÁR okozta KÁR így kialakult mint fogalom. Ma már nem csak vízkár, de eredetileg lehetett.

De a KAR körértelmű.  Egyetlen KÖRbe fordítható testrészünk.  Illetve a KAR mikor KAROL, akkor KÖRbe vesz valamit.  KARÁM szó,  KARABINER  szó jelentése KÖRBEN ,  !   KARA =KÖR, a BIN az itt is BENN.  Eredeti az KÖR, rá se rántsunk ha épp van már ovális is, de mindegy, az is köríves vonalú.  Ide ne másold a Wiki kampós(orrú)  magyarázatát .))  Ez eredetileg  KÖRBEN haladást biztosító eszköz, például így egy kikötött állat, kecske vagy épp kutya ezáltal 360 fokban (KÖRBEN)  meg tudja tenni ugyanazt a távot, és nem akad bele mindenbe.   

Aztán KARAJ, KARAKTER, KARantén szintén mind a KÖRt nevezik meg, a KAR is KÖR itt ezekben.  Vagy ott van a KARALÁBÉ  szó, ami annyira német szó hogy ez a KARÓLÁBÚ lesz pontos átírásban.  Csak meg kell nézni ezt jó sok képen és látszik ami nyilvánvaló, ez egy KARÓLÁBÚ zöldség.

KÚR szóban a K_R  KÖR, az ÚR alatt az ŰR-t kell érteni, az ÜR-egesség gyökszava.  Nem épp egy KÖR-ÜR(eg) dologról van szó kúrás esetén?))   Pont arról.  Azt ne kérdezd miért nem KŰR akkor már,  mert épp lehetne.  A KÉR szó esetén a CZ-F szótár egész jót ír, ajánlom a KÉR (1)  cikket.   A KÉR-észek a folyó feletti KÖRtáncuk okán kapták nevük. A fa KÉRge KÖRbe öleli a fát.  Ezek szintén eredendően KÖRértelműek...

Előzmény: Avarrajz (1816)