Igazság80 Creative Commons License 2023.12.17 0 0 1814

Eszembe sincs újra hosszasan (és feleslegesen)  vitázni külön hangonként.  Megcsinálod magadnak viták nélkül, és ha kész, kiraksz egy ilyen ABC szerűséget.   De ha nem hát nem. De úgy látszódna igazán hogy van é bármi értelme az egésznek,  én továbbra is azt mondom így logikusan nem épül fel nyelv.

Az úgy meg nem megoldás, ha kedvünk szerint változtatgatjuk az úgymond hangunk "jelentését",  akkor tényleg bele se kezdj.  Vagy van egy világos egyértelmű fogalom, ami köré írható, vagy nincs.  Bárhogy értelmezhető gumijelentésekkel nincs is értelme.  Önbecsapás volna. 

Nálam a hang leginkább hangutánzó, illetve a képzés módja által IDŐNKÉNT  a szóba kerül a hangképzés jellemzője.

Azaz egy a valóságban kerekded formájú tárgy gyakrabban lesz mondjuk B, D  P hanggal megnevezve mint egy átlag másik mássalhangzóval.  Vagy a gömb formájú tárgyak megnevezéseiben sokkal nagyobb százalékban lesz egy O vagy Ö hang, mint úgy egyébként,  mert ilyenkor az ajak is gömbölyödik, és valahogy tudatosan vagy ösztönösen ez a szóba kerül.  De ezek ilyen alkalmi jelentéscsírák, ami nem törvényszerű dolgok, csak mégis megfigyelhetőek.  

Én max. így találom a "jelentést"  bennük, nem úgy mint egy gyök esetén, amiben fix pontot találok meg.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1:A latin COMIS kezdetű szavakban (ez 4 db. máris) az a MISS nem az amiről beszélünk, nem önálló egység. Úgyhogy ezt kiveszem a buliból.

A CO ami előtte van semmit sem jelent tudtommal önállóan. 

2:  A MISSA szó a magyar MISE.   Ennek sincs köze a misszióhoz, vagy a messzeséghez. Ez MÁS lesz.

3:  A misszió egyező, ami a messze szavunkkal eléggé rokon értelmű.  Több ide tartozó szavunk lehet jóval annál amit írtál, az kemény 3, amiből 1-et ki is húznék:  a MESZEL máshova tartozó  (mez)

De van :  MASZ-lag, (jobb messze tőle),  MESSZE, MESSZI (2 formája is),  MESSZELY,  MISSZIÓ, MISZTIKUS, MISZTÉRIUM.    Van angol MISSILE, és ez hajító, lövedék,  rakéta is egyben,  a közös vonásuk hogy mind jó missile száll el ha selypítünk.))    Ki mit hisz el, én nálam a misszió-messze rokonok mindenképpen...

Előzmény: kitadimanta (1811)