Igazság80 Creative Commons License 2023.12.12 -1 0 1736

1: "A terület nyilván földterületre vonatkozott"

Ez a lényeg !  De a TÉR szóból van származtatva.  A sok TÉR értelmű szavainkat egész egyszerűen meg kell különböztetni egymástól, és ez igényel némi változatosságot.  A TERRITÓRIUM szó már duplán is tartalmazza a TER(ület) fogalmát.     Az egyik forma TER, a másik épp TOR.  Mindez egy szóban.  De a TOR is a TÉRhez kötődő elem.   A TÉR egy formája ez is. 

Amúgy teljesen más hangalakú rokon gyökök is léteznek, mint például a SZAK és a RESZ (rÉSZ)   Időszak =időrész.   Ugyanazt mondom, pedig a SZAK és a RÉSZ  még csak közös hangot sem tartalmaz, egyet sem ! Aztán mégis ki tudom mondani ugyanazt kétféleképpen...

2: Egymással szorosan összefüggő szavak.  Egymás által születtek meg.  Azaz teszem azt 10 szóból 9 nem lett az elejétől összeépítve, hanem egymásból született némi szójátékkal meg.  Ez ad magyarázatot a hangvázakra.  Itt minden a TÉR körül folyik, minden ige valahogyan ezt változtatja meg. 

3:  A gyök lényege hogy összefoglal, és  ad egy KÖZÖS FŐ jelentést a ráépült szavaknak.  A TÖRÖL  szó már egy finomhangoltabb szó, TÉR-szó ez is, hiszen az ige a TERet/TERületet módosítja/változtatja meg.  

Nyilván ilyen esetekben a KÖZÖS FŐ jelentés az lesz, ami a szóbokor MINDEN tagjára ráillik, és ez nem más esetünkben mint a TÉR.  

4: Ne beszéljünk mellé !   Bemutattam a TORONY  szónak néhány változatát, ezen nincs mit kidumálni. Többféleképpen is megvolt ez nevezve. Ez így volt és kész. És még közel sem írtam meg az összes variációt, de majd összesítem egyszer  hányféle is volt mindez. TORONY--TORNA-TORMA--TORMOS--TERENYE és a többi mind TORONY.  De TERnye is van, ez is az.   Ezek mind a TORNYA, TORONYA, tORONY, TORNYOS megfelelői lesznek MÁSKÉPP KIFEJEZVE.  Amúgy eredetileg a TORNÁC is TORONY, a henger formájú kőoszlop van így megnevezve, ami az eredeti tornácok alapeleme volt, és ezáltal később a TERASZ szó szinonimájává vált.  A toronyszerű oszlopai végett.

A sportérték TORNA szó valószínűleg nem a torony megalkotása miatt van így, hanem annak megmászása okán alakulhatott ki. Azaz a népnyelv már simán használhatta a TORNÁZÁS szót a TORNYOZÁSra.  Elég sportos tevékenység tud az lenni.   TORNA vármegye meg szintén a TORONY okán az ami.  Azaz a település közvetett módon a TORNYOT hordozza magában.  Egy biztos : A TORNA hangalak sokkal előbb használatban volt, mint bármiféle nyelvújításbeli szó.  Persze eredetileg a TORNA = TORNYA , azaz TORONY.

és ez a TORONY eléggé nemzetközi szó lett, hasonló hangalakok világszerte.  Viszont igen, én is gondolkodtam azon, hogy bizonyos nyelvekben miért van gyakorlatilag összepárosítva ez a forgás fogalmával.   Ugyanis a tornyok nem forognak azért annyira, akkor meg mi ez?.))    Mert ezek a TORN és TURN dolgok márpedig bizonyosan a TORONY által születtek meg.   Arra tudok gondolni, hogy ha éppen a TORnyok épp nem is forognak, de az oda felTORNÁZÓ ember bizony igen !   Elég felcaplatni egy kilátótoronyba, és megtapasztalhatjuk hogy fordulunk majd jó néhányat mire feljutunk a tetejére...

Előzmény: kitadimanta (1735)