1: Értsük már meg hogy szinte MINDEN hangunkra írhatóak tucatszám a mozgást kifejező szavak. Ez nem az SZ sajátsága. Elég igéket sorolni és BÁRMILYEN hanggal nagyjából ezt állapíthatjuk meg hogy jééé mozog.)) Hülyeségnek tartom ezt, már bocs...
Most csak így random írok jó néhány szót, ami kétség kívül mozgást fejez ki, nincsen ennek domináns hangja, MINDENFÉLE hangokkal megtalálható ez:
MOZOG, HALAD, KÖZLEKEDIK, FUT, ROHAN, BOLYONG, KERING, VÁGTA, LOHOL, FOLYÓ, JÁR, HULL, ESŐ, ÁRAM, ERED, UTAZÓ, CSÚSZÓ, MOCCAN, DOBJA, SIET, NYOMJA, HÚZ, és stb...
Nincsen domináns hangja ! Mindenféle hang részt vehet ebben. Egyébként meg ezek az SZ hangos cselekedetek gyakorta hangutánzók, SZISZEG--SZUSZOG mondjuk, ez egy hangutánzó megjelenítés, nem a mozgásról szól, hanem a hallható jelenség ábrázolásáról, és csak ennyi, nem kell ezt túlgondolni szerintem...
2: Igen, a hangutánzásról beszélek én is. Ez lesz a jó nyom, de egy SZ hang is sok mindenhez köthető, nem lehet besorolni 1 dolog mögé.
3: Ha valaminek 10 egymástól független "jelentése" van, akkor nincs általános jelentése. Akkor alkalmi jelentésről beszélhetünk legfeljebb.
4: Hogy hogyan lesz ige egy FOGYASZT?... FOGY szóból indítunk, ez eleve ige, aztán FOGY AZ, ez a forma néha egyesül, és akkor főnév van képezve az igéből, mint a TAPASZ esetén. Ez válik újra igévé egy T hozzáadásával. Sok ESZ, ASZ forma még AZ és EZ volt régebben.
5: A "JÁR" szóra később visszatérek. Az IHOS szónak még nincs köze a JÓ-hoz, a JUHÁSZ-nak már van. volt ez JOHÁSZ forma is. Szerintem balra toldalékolás történt, és a J nélküli formák a régebbiek.
6: Teljesen egyértelmű hogy a KÉZ szónak is több formája van: elég ha azt mondom a kéz helyettesítő dologra hogy ESZKÖZ és ebből az EZ+KÉZ olvasható ki ebből. Van értelme is neki. De ha 2 ember KEZet fog, akkor máris KEZ az a KÉZ. És szerinted a KESZ-tyű szóban nem a KÉZ van?... Mert szerintem egyértelműen igen. A KÉZ itt KESZ, és a 3 hangos szavunk 2 helyen is eltér. A hang=jelentés okán ez a szó nem is lehetne egy dolog, pedig bizony ez pontosan EGY...