Igazság80 Creative Commons License 2023.12.02 -1 0 1659

Nagyon sokféle igeképzőnk van.  És te is épp azt szoktad állítani hogy a ragjaink és toldalékainknak is van/lehet eredeti jelentése.   Akkor meg nem kéne élből lesöpörni az asztalról az ötleteket, mind megér egy vizsgálatot szerintem, így lehet megfejteni a történeteket.  

Ami a szó végi -ASZT ,  --ESZT,  OSZT, öSZT  formákat illeti én szerintem ezeknek is jelentése van, és ez legalább kétféle dolog.  Az egyik az OSZTás értelmét viszi a szóba, a másik meg mintha az AZ szó lenne tárgyraggal együtt AZT formában és a toldalék verziója meg mondjuk ASZt (esz, ösz, osz, stb.)

Amikor osztásértelmű a szó,  a nyelvünk nem követeli meg az atompontos OSZT  formát, leginkább az SZ_T  hordozza ezt, illetve az S_T is gyakorta.  A KER-ESZT  szót továbbra is KÖROSZT(ó) értelmezem, mivel az ősi szimbólumok ezt támasztják alá, illetve maga a szó is régen KÖROSZT/KÖRÖSZT  formákban is íródott, teljesen egyértelmű számomra ezekből hogy a szó a KÖR és OSZT szavakból jött létre.

És nem is kell feltétlenül a szó végén szerepelnie a dolognak, szókezdő is lehet, illetve szó közepén is lehet ez.  SZÉT  szavunk is osztásértelmű, de a SZETT is az.  SZITA,  ESZTErga is osztja az anyagot. 

ESZTENDŐ--OSZTANDÓ  :  időszámítások előtt is osztották, voltak HOLDNAPOK, amelyből ma a HÓNAPOK elnevezés van, csillagászati értelemben leosztandó egészen a NAPokig, hiszen egy nap a NAPkeltétől indul a következőig. Van is ráadásul értelme az egésznek.  Az etimológiai szótár "ezten idő" magyarázata megközelítőleg sem indokolja a szót, minek neveznénk az évet EZIDŐ-nek ?...  Nem is volna sok értelme.

Ráadásul ezt a szót is írták régen OSZTendő formában, egyértelmű hogy az OSZT értelme van a szóban benne.

De annyi ilyen szó van hogy ez egy hosszabb írást is megérne.  

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Minden hangra rámondható hogy mozgást fejez ki, ehhez csak ennyit kell tenni:   Soroljunk fel igéket !))

Mivel a legtöbb cselekvés, történés eleve  mozgással jár, így ezt könnyű abszolválni.  Ha K-val sorolom az igéket ugyanez lesz.  Ha F, CS, D-vel soroljuk, akkor is mozgás lesz a legtöbb ige...

Előzmény: kitadimanta (1658)