Igazság80 Creative Commons License 2023.11.27 0 0 1632

1:  Egy gyöknyelvet csak a hangokat kiejteni képes ember tud építeni.  Máshogy ez nem megy.  Tehát meg kellett legyen a nyelvi feltétele.

2: A CZ-F  szótár sem ad kielégítő választ a hangokra (mármint a "jelentésére" ha van egyáltalán ilyen).  Többnyire egy kilométeres szócikk van egy mondjuk B vagy T hangról, és bekategorizálja úgy 7-8 nagyon tágan értelmezhető fogalom köré.   Ezzel amúgy nincs is probléma, mert olyat nem állít hogy márpedig X hang Y általános  jelentéssel bír,  de bizonyos  jellemző funkcióit  a hangnak átveszi.  

A hangutánzó funkció minden hangunkra megáll,  hangtól függően több-kevesebb gyakorisággal.  Illetve létező jelenség hogy a hang jellemzője/képzésével kapcsolatos sajátossága időnként logikusan bekerül a szóba.  

3:  Ezeket már mind átvettük,  a P_R  (tűzgyököt) is, meg a K_R  körgyököt is.  A T_R többnyire a TÉRértelmű szó lesz.  Találhatunk kivételeket, mivel több módszer szerint is képez szót a magyar nyelv, és nem egyetlen utat követ.  

A hangváz nyilvánvaló létezéséről az itt nem sokkal lentebbi   1627. és 1628.  számú  írásokban kitértem a K_R  körértelmű gyökére.   Illetve az 1619.  számúban  sok más szópár, szóhármas, vagy akár szónégyest hoztam fel példának,  de sok újabb hasonló ilyen kapcsolatra térek még majd ki. 

De amelyekre kitértem, most nem ismételném el,  még azok is ropogós írások, nehéz nem észrevenni az egyértelmű rokonságot azon példa szavak közt. 

4: Ne becsüld le az ősi korok emberét,  nagyon sok mindent tudott az.  Egy biztos, a természetet kiválóan ismerte.  Mivel ettől függött erősen.  De az anatómiát is ismerhették, egyre másra jönnek a bizonyítékok igen ősi korokról végzett beavatkozásokról,   de az X időkben  végrehajtott építészetük is lenyűgöző még egy mai legmodernebb technikával dolgozó  építésznek is.  De amúgy a VER-VÉR  dolgot meg is magyaráztad a jelentésbeli hasonlósággal.  Ezt követte le a hangalaki hasonlóság,  direkt tudatos szóképzéssel.

5: A KÜRT/KÜRTŐ szavak KÜR eleme:   2 gyök vélhetően tudatos összeháziasítása.  KÖR és ŰR szavakból. Létezett már mindkét fogalom, és egybedolgozták.   K_R  kört kifejező  hangvázgyök + ŰR gyök. A szó végi R hang mindkét gyök közös hangja. 

6:  A VÉRES  szóból akár közvetlenül is létrehozható a VÖRÖS  szín, épp azon logikai kapcsolat okán hogy ami véres lesz az vörös lesz.  A hasonlóság a valóságban is közeli, és ez hangalakban is megnyilvánul.  Közvetlen kölcsönhatás lehet a szavak közt, eléggé egyértelműnek látszik. 

7:  Ezt sem írnám újra, mert itt van rögtön az 1628.-ban írtam rá jó pár példát hogy még az írott történelmünkben is írok és költők KÖR  formában írtak le olyan szavakat, ami ma épp KER, KOR.  A KOR szónak is KÖR a fő értelme,  de szándékosan módosítva kissé a hangalak, hogy ne egyezzen meg a kÖR szóval.  Ez a lényege, de attól még ez is KÖR.  Csillagászati értelemben egy korszak az KÖRszak, az időt egykor így számolták az emberek...

Előzmény: kitadimanta (1629)