Leslie07 Creative Commons License 2023.11.25 -1 0 5367

II. A Szentírás ~fogalma. 1. Az ÓSz legfőbb tanítása az egyistenhit (→monoteizmus), melyről Izr-nek naponként hitvallást kellett tennie (MTörv 6,4). Az egy ~ abszolút és korlátok nélkül való. "

Itt azt kell érteni, hogy Izrael Istene egymagában Isten. Nincs felesége, mint például az egyiptomiak

istenének YHWH-nak Ashera a felesége a régészeti bizonyítékok szerint. Sőt a Mindenható Istentől a Khrisztosztól eltávolodó zsidók is az egyiptomiak YHWH-Asera istenpárosát imádták a feltárt régészeti bizonyítékok szerint.

Izrael népének azonban egy Istene volt, az Isten fainak egyike, aki sorsvetés útján jutott hozzá

örökrészéhez Jákób népéhez. Ez akkor történt, amikor az Isten fiainak atyja úgy döntött hogy örökrészt oszt a fiai között:

5.Mózes 32: 7. Emlékezzél a rég letűnt napokra, Vedd fontolóra az esztendőket nemzedékről nemzedékre! Kérdezd meg atyádat, majd elmondja, Véneidet, ők majd elbeszélik! 8. Amikor kiadta a Fönséges a népnek örökségét, Amikor az emberek fiait különválasztotta, A népeknek határokat Az Isten fiainak számához mérten szabott. 9. Mert az Úrnak a népe lett a része, Jákob jutott neki örökségül.

Annyit tudni kell, hogy ezt az Istent az Isten fiai közül,már korábban az istenek Atyja felkente

a társai fölé. Izrael népének tehát nem akármilyen isten jutott örökrészül,hanem a Felkent azaz a Khrisztosz Isten, aki a Mindenható Isten nevet is viselte.

Meg is látogatta Jákóbot ,majd elnevezte Izraelnek. Innen ered az Izrael Istene neve a Khrisztosz Istennek a Mindenhatónak.

1. Mózes 35:1Monda pedig az Isten Jákóbnak: Kelj fel, eredj fel Béthelbe és telepedjél le ott; és csinálj ott oltárt amaz Istennek, ki megjelenék néked, mikor a te bátyád Ézsaú előtt futsz vala.2Akkor monda Jákób az ő házanépének, és mind azoknak, kik vele valának: Hányjátok el az idegen isteneket, kik köztetek vannak, és tisztítsátok meg magatokat, és változtassátok el öltözeteiteket.3És keljünk fel, és menjünk fel Béthelbe, hogy csináljak ott oltárt annak az Istennek, ki meghallgatott engem az én nyomorúságom napján, és velem volt az úton, amelyen jártam.6Eljuta azért Jákób Lúzba, mely Kanaán földén van, azaz Béthelbe, ő maga és az egész sokaság, mely ő vele vala.7És építe ott oltárt, és nevezé a helyet Él-Béthelnek, mivelhogy ott jelent meg néki az Isten, mikor az ő bátyja előtt fut vala.9Az Isten pedig ismét megjelenék Jákóbnak, mikor ez jöve Mésopotámiából, és megáldá őt.10És monda néki az Isten: A te neved Jákób; de ne neveztessék többé a te neved Jákóbnak, hanem Izráel légyen neved. És nevezé nevét Izráelnek.11És monda néki az Isten: Én vagyok a mindenható Isten, nevekedjél és sokasodjál, nép és népek sokasága légyen te tőled; és királyok származzanak a te ágyékodból.12És a földet, melyet adtam Ábrahámnak és Izsáknak, néked adom azt, utánad pedig a te magodnak adom a földet.13És felméne ő tőle az Isten azon a helyen, ahol vele szólott vala.

Sokan nem tudják, hogy Izrael Istene, a Mindenható Isten azonos a Khrisztosz Istennel,aki felkenetése jogán a társainak,azaz a többi istennek is Istene lett.

Mózes tisztában volt mindezekkel, ezért Istenek Istenének nevezte az Istent,aki Izraelt sors által örökrészül kapta az istenek Atyjától.

5.Mózes 10:17Mert az Úr, a ti Istenetek, isteneknek Istene, és uraknak Ura; nagy, hatalmas és rettenetes Isten, aki nem személyválogató, sem ajándékot el nem fogad.

Mivel az egyházak nem tanítják, de a Bibliában benne van, gondoltam leírom.

Előzmény: 11_11 (5338)