"1: Nyilvánvalóan a "kicsi/kemény" meghatározást kértem ki, mert én bizonyosan nem állítottam ilyet..."
A K hang értelmezése most lényegtelen, mert az ŰR-ről beszélünk.
"A KÖR meg a szóban van, csak itt KÜR ruhába öltözött be."
A KÖR - a szavak jelentése - nem szokott átöltözni. A KÖR az kör.
A KÖR egy önálló gyök, aminek egyértelműen 'kör' jelentése van. Erre a gyökre épülnek azok a szavaink, melyek ezt a jelentést (így, íhogy írva van) hordozzák:
Kör, körző, köré, körül, körít, köret, körlet, körzet, környezet, környék, köröm...
A KÜR egy másik gyök, más jelentéssel: Kürt, kürtő.
Nem véletlen, hogy csak ez a kész szó található ezzel a gyökkel.
"De ettől még a kör kör marad továbbra is."
A K_R gyök jelentése aszerint változik, hogy milyen magánhangzó kerül középre. Ha Ö, akkor kör jelentése lesz, ha A, akkor kar, ha Á, akkor kár...
Ezek mind külön gyökök. A rokonság természetesen a K_R hangok miatt megmarad. De épp így lehet ÜR hangváz is: űr, üres, ürít, üreg, ürge...
Ha az előtte levő hang változik, változik az Ür gyök jelentése is: bürü, csűr, dürög, fürdik, gürcöl, kürt, püré, sürög, szüret, türelem, zűr...
Ezek is mind különálló gyökök, noha ezek közt is van rokoni viszony az ÜR gyök miatt.
Olyan ez, mint mikor összetett szavakat alkotunk: beton-talp-fa, beton-fej-fa. A középső "hang" (a talp, ill.fa ) megváltozik, akkor megváltozik a szó jelentése is. Hiába azonos a 'hangváz' (beton-fa) nem marad azonos a jelentése, két külön szó (gyök) lesz.
"Igazából a KÜRT hangalak elsősége épp emiatt lényegtelen is ebből a szempontból, mert a szarv és a hangszer is egy csőszerű ----tehát köralapú--- üreges test. Ez a fő."
Azt próbáld megérteni, hogy őseink nem hangvázakban gondolkodtak, mert nekik ez semmit nem jelentett, hanem ők a hangok önálló jelentése alapján rakták össze a hangokat gyökökké, éppen úgy, ahogyan mi is tesszük ma az összetett szavak esetében.
"De annyiból lényegtelen is a sorrend, hogy tényleg bármi ami kürt és kürtőként van/volt megnevezve az kivétel nélkül mind ÜReges KÖRforma dolog lesz. Ez a közös mindegyikben..."
Vedd észre, hogy itt egy szükségszerűséget keversz a dologba, ui. tömör tárgyat hiába fújsz, nem fog hangot adni, csak egy üreges. Mint a síp, furulya. Ezek is üregesek...