1: Nyilvánvalóan a "kicsi/kemény" meghatározást kértem ki, mert én bizonyosan nem állítottam ilyet...
A KÖR meg a szóban van, csak itt KÜR ruhába öltözött be. Ahogyan a KERing szóban ugyanez KER ruhát ölt. De a KERING éppen KARING is a kacs-KARingó szavunkban. Itt a KÖR a KAR ruhát veszi fel. A KORong esetén meg kOR bőrbe bújt. Ez a gyök olyan mint a Bruce Wilis Sakál-ja, folyton változtatja a külsejét.))
De ettől még a kör kör marad továbbra is.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2: A SZARV szó nem tartalmazza a KÖR elemet, de ez nem tudom mitől volna probléma. Máshogy közelítették meg ezt a szót, ez a SZÁR szóhoz köthető. Ami meg egyébként szintén egy hengerded csőforma dolgot jelent (üreges) . Igazából a KÜRT hangalak elsősége épp emiatt lényegtelen is ebből a szempontból, mert a szarv és a hangszer is egy csőszerű ----tehát köralapú--- üreges test. Ez a fő.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3: KÜRT és KÜRTŐ szavak hangalakilag majdnem ugyanazok, lényegét tekintve meg teljesen meg is egyeznek. 1. verzió hogy a KÜRT meg lett toldva egy Ő hanggal. 2. és szerintem ez a valószínűbb :
A KÜRTŐ szó tömörödhetett KÜRT-re. Ilyesmire van példa a nyelvünkben a CSONKA-CSONK viszonylatában is mondjuk. A másik indokom meg az hogy egyszerűen annyiféle dolgot neveztek/neveznek meg KÜRTŐ néven amiről még CZ-F sem ír, hogy már a puszta statisztikai valószínűsége is ezt támasztja alá.
És ezek közt igen ősi dolog is van mint a halászok kürtője, vagy a barlang kürtője akár. A halászattól sokkal régebbi ősfoglalkozások azért nem hemzsegnek ezerszámra.))
De annyiból lényegtelen is a sorrend, hogy tényleg bármi ami kürt és kürtőként van/volt megnevezve az kivétel nélkül mind ÜReges KÖRforma dolog lesz. Ez a közös mindegyikben...