Attila170 Creative Commons License 2023.11.23 0 4 89003

1250GS vagy 1300GS?

Mindenkinek saját ideológiája van arra, hogy miért éppen azt a típust veszi meg. Tetszik-e az új lámpa? A Ducati Multistrada szebb...szerintem... de nem nekem nem a lámpa a döntő.

Az én ideológiám: Nem én vagyok Valentino Rossi, ráadásul a magyar utakon motorozok, amik köztudottan rossz minőségűek. (és fiatalabb sem leszek)

Ezért kell túraenduro.

Ezért veszek olyan motort, ami a lehető legtöbb biztonsági kiegészítővel rendelkezik és kényelmes párban is. (kiváló futómű, kanyarABS, Hillstop, holttér figyelés, kiváló fék, stb...) (Az ideális motor számomra kb 200 kg lenne és nem kellene ekkora teljesítmény, mert nem használom ki.)

Futottam egy kört az 1250 beszámítással... válasz a kereskedőtől: "Amikor az LC-t elkezdte a BMW árulni, a fanatikus tábor sokáig kitartott a légolaj hűtés mellett és szinte semmit nem esett a használt motorok ára. Most nem tudni,hogy reagál a tábor, mert a BMW G-nek valóban tábora van. Ráadásul van egy használt jármű áresés az autóknál, motoroknál egyaránt. Inkább add el, ha tudod." Tehát jelentős biztonsági tartalékot, valamint hasznot is számítva 1,4-1,7 millióval adtak volna kevesebbet a motoromért, mint ami a piaci ár. Mennyi a piaci ár? Amennyiért elviszik. Én feltettem a hahu-ra a legalacsonyabb árért. Szerintem nevetségesen drágán próbálnak használt motorokat eladni. Árulni bármit: nem az én világom, de nem volt veszteni való, hogy ma vagy 1-2 hónappal később rendelem meg a motort, az nem számít. Egy próbát megért. 

Mindenki álmodozik és álmokat vesz. Minden érdeklődő elmondta, hogy a motoron látszik, volt, gazdája, jó állapot (5 éves 1250GS)

Érdeklődők sorban (persze volt még pár rajtuk kívül is...)

1: nagyon jól néz ki, ebből a színből nem sok van, mennyit engedsz? (Ez egy irányár, ha alkudozunk neked kell ajánlatot tenni) ok, holnap még megnézek, még egy másikat a kettőből választok, mindenképpen visszajelzek. (többet nem hívott)

2: mikor tudom megnézni, mert nekem ez a hétvége nem jó, de a következő igen és eurót elfogadsz-e mert ausztriában dolgozom? (sosem jött)

3: otthon vagy, mert beugranék megnézni... ja, ha most nem az sem baj, közel lakom, akkor holnapután. 2 nappal később: Mivel nem tudtam megnézni, leinformáltam a motort a kereskedésben, emlékeztek rá, minden ok, megyek hétvégén, mert kell a motor (sosem jött)

4: amint süt a nap megyek, mert kell a motor, nekem van egy Goldwing és egy 1200GS, de azt cserélném.. az sem baj, ha 3 motor áll a garázsban... remélem senki nem viszi el, míg odaérek (vele 4 telefonbeszégetésem volt, legalább 40 perc összesen: sosem jött)

5: otthon vagy most? ok, akkor jövök. Igen jól nézni ki, megbeszélem otthon és visszajelzek (megnézte, sosem jelzett vissza)

6: kisebbre cseréltem a 120 GS-t, de megbántam, ezért kell, megnézte, visszajelzést ígért, persze azóta sem jelentkezett

1 érdekődő 45 év körül lehetett, a többi 55 fölött.

A hirdetést több, mint 1700 ember nézte meg... szóval sokan álmodoznak, nézelődnek. 

Végül egy úr érdekődött, eljött, megnézte és elvitte. 

Új motor vásárlás: bekértem az ajánlatokat, 500.000 volt a különbség a legalacsonyabb és a legmagasabb ajánlat közt. Nem a legközelebbi, hanem a legtávolabbi kereskedésbe megyek érte, de arra jutottam, hogy motorozni jó, tehát mindegy hol veszem. Szervízbe biztos nem oda fogom hordani. :)

Tehát várom az 1300GS-t.

Tanulság? Sokan álmodoznak és életkoruk ellenére nem a realitás talaján mozognak. Ez országtól független. Torontóban élő Barátom jóban van egy BMW kereskedővel. Jellemző, hogy 50+ urak bemennek megveszik a full felszerelt GS-t, mert mennek a 66-os útra. Aztán 4-5 év múlva viszik vissz és beadják használtan 1500 km-mel.

Amin mégis meglepődtem, az a színház. Amikor anélkül, hogy én kérném fogadkozik az érdeklődő, hogy jön, vagy visszahív, vagy visszajelez és attól is fél, hogy őszinte legyen. Valamiért őszintébb kommunikációt reméltem. Látjátok: én is - még mindig álmodozom.