" A te verziód szerint KÜRT azaz : kicsi/kemény - üres "
Ez most valami tréfa?!?... Sosem állítottam ilyet, teljesen másról beszélek. Én azt mondtam hogy ez egy KÖR alapú köríves tárgy és ÜReges és pont ez is van a szóban. Nálam ez már nem is képezi vita tárgyát mert teljesen biztos vagyok benne, némiképp még bővítettem az ismereteim az ügyben:
Tehát mint korábban is írtam nem a hangszert nevezték meg előbb így, hanem az állat fején lévő szarukinövést, másképp SZARV, egyéb módon TÜLÖK (TULOK okán), még máslegképebben (új szó) pedig KÜRT neve is volt ennek. Köríves és üreges. Aztán a hangszer KÜRT is Kör alap és üreges.
KÜRTŐ szó több dologra is volt használatos, kemence füstelvezetője például. Kör alakú és üreges.
KÜRTŐCSŐ néven hívták a kályhacsövet a házban a székelyek, és ez körforma és üreges.
KÜRTÖSKALÁCS : csak rá kell nézni és meg fogunk lepődni, mert KÖR forma és ÜReges. Ja és nem ad ki Ü hangot ! És ez így van rendjén.
Barlangnak is lehet KÜRTŐje, ez egy kör alakú üreg valahol a "mennyezet" részen. A barlang okán a KÜRTŐ szó pályafutása tán itt indulhatott el. Továbbá a pincék szellőzöj is KÜRTŐ névre hallgatnak, Ü hangot ugyan nem bocsátanak ki ezek, ugyanakkor szintén KÖR és ÜReges dolg.
És még van egy KÜRTŐ, ezt a halászok használják csapdaként. Most nagyon meg fogunk lepődni: ez is KÖRforma és ÜReges. Gyakorlatilag MINDEN AZ, amit a KÜRT-KÜRTŐ dolgok jelentenek. Innentől számomra ez a kérdés el is dőlt ezzel...