> Te sem érted a kérdést, a kedvedért a járulékos veszteséget idézőjelbe teszem:
Ne idézőjelbe tedd, hanem nevezd veszteségnek, mert a jérulékos veszteség ást jelent.
> A 390 már elismert 19-25 éves izraeli katona is a féktelen vérbosszú "járulékos vesztesége" mint a 7000 palesztin gyerek és a 4000 nő valamint a 4000 egyéb civil?
Nem, ezek az izraeli katonák nem járulékos veszteségek, hanem az izrael fennmaradásáért a terroristák ellen folytatott katonai beavatkozás hősi halottai.
> Úgy gondoltátok, hogy a nagy terrorista keresgélésnek csak palesztin áldozatai lesznek?
Én úgy gondoltam, hogy lesznek izraeli áldozatok, az izraeli vezetés is így gondolta, és természetesen az izraeli emberek is így gondolták. Senki se hülye, ez elemi realitásérzék.
> Minden izraeli élet sem számít?
Épp azért vannak ezek a veszteségek, mert minden izraeli élet számít.
> Az igen csak túltolt véres bosszúnak nagyon nagy emberi, anyagi és erkölcsi kára van a ti oldalatokon is.
Izraelt a sarokba szorította a terrorista támadás. Erre nincs jó reakció. Vagy az egyik újjadat harapod meg, vagy a másikat. Döntés kérdése ez, a játéktér nem túl nagy.
> Pót kérdés:
Írtad, ennek legalább annyi haszna lesz, hogy talán 1-3 évig kevesebb lesz az Izraelt támadó terrorista.
A most elszenvedett emberi, anyagi és erkölcsi kár ezt megéri?
A normálisabb élet lehetősége egyáltalán nem volt opció soha?
Én nem emlékszem, hogy konkrét számot írtam volna, de nagyjából így van. Izrael egy időre talán csökkenteni tudja a közvetlen fenyegetettségét. Hogy megéri-e ez az áldozatot az nem valid kérdés. mivel nem nagyon van más alternativa. Nem izrael támadja meg saját magát, hanem a fanatikus arabok. A palesztinok csak eszközei ennek. A pénz iránból, egyéb helyekről érkezik ehhey.
A normálisabb élet lehetősége nem izrael döntése. Amúgy izraelben nem rossz az élet, izrael egy közösség, normális működéssel, igen lkomoly eredményekkel. Izrael megalakulása óta összeadva a terrorizus összes izraeli áldozatát az jóval kevesebb, mint az izraelben közlekedési balesetben meghaltak száma. Magyarországon sincs pánik abból, hogy mennyi a közlekedési balesetben meghaltak száma. Zebrát kell építeni, meg körforgaalmat, meg a sebességet kell korlátozni ..., aztán csökken ez a szám. Izrael is így védekezik a muszlim fanatikusok ellen.