OFF -mondta az indián Creative Commons License 2023.11.07 0 0 11743

Telex: Nem emberek voltak körülöttem, csak emberi testrészek, leszakadt kezek, törzsek, lábak

Gránátokat dobtak be az óvóhelyre

Az óvóhelyek megszokottak a Gázai övezet közelében. Betonból épített szűk, 8-9 négyzetméteres helyiségekről van szó, amelyek rakétatámadástól védenek, ha a Vaskupolán mégis átjutnának. Most azonban más volt a helyzet, egyszerre sokan voltak a menekülők, Jáhelék óvóhelyén harmincan zsúfolódtak össze.

„Kintről hallottuk a lövéseket, azt hittük, hogy már itt vannak a katonák, akiknek legfeljebb két-három Hamász-fegyveressel kell elbánniuk, és utána megmentenek minket. Így aztán nem nagyon féltem. Egészen addig, amíg hirtelen csend nem lett. Egy pár másodpercig tartott, aztán egyszerre csak hatalmas robbanás rázta meg az óvóhelyet. Azt hiszem, egy vállról indítható gránát találta oldalba.”

Ez még nem lett volna végzetes, csak az, ami ezután jött: egy fegyveres bedobott egy kézigránátot az ablaktalan, zsúfolt, szűk helyiségbe. A gránát a betondoboz közepén robbant fel. Majd még egy.

„Emberek robbantak fel, utána pedig bejött egy terrorista, és lövöldözni kezdett. Élőkbe, holtakba, mindenkibe. Én csak azért éltem túl, mert az óvóhely túlsó szélén voltam. Mivel sok ember volt előttem, rejtve voltam. Leguggoltam, mindenki rám zuhant. Tulajdonképpen a holttestek védtek meg a robbanástól.”

Biztosan így történt, különben nem mondaná.