phls Creative Commons License 2000.04.28 0 0 500
Tova Szilárd: Ismét köszönjük a felajánlásod – reméljük, tudunk majd élni vele. De azért maradsz a rovatban, ugye?

http: Adnám én még olcsóbban is :-) Ami a Szabályzatot illeti: ha jól vélekedsz az Akad. Kiadóról, mi meg nem mozdulunk, akkor marad a háló Szabályzatlan. Ennél a többi eset nem lehet rosszabb; uilyen is csak akkor lehet, ha ôk meg tudják maguknak tartani, s eszük ágában sincs a hálóra rakni. A további két eset ennél határozottan jobb, de egymástól különbözik. Az egyik, hogy ôk csinálják; ekkor olyan lesz, amilyenre ôk akarják/sikerül, viszont Tova Szilárd elveszít egy ingyenmunkát :-) A másik, hogy mi készíthetjük el – ekkor természetesen hiper-szuper lesz. Ugye, T. Sz.?

vurugya: Te meg általában ti jobban tudjátok, hogy a freemailesek körében mi a szokás. De ha nem árt jelezni a létezésünket, miért ne tennénk? Szerintem a levélszortírozás tényleg várhat még, mi meg várjuk a levélszortírozási módszertant :-)

Professzor úr: Igen, de kijövet a csehóból volt róla szó, hogy a vidékiek miatt legyen inkább pénteken. Ha 5-én nem vagy, akkor javaslom 12-ét.

Szab: neked is jó a május 12-e?

Miklós megírta, hogy neki is jobb (ez a 498-belinél frissebb infó). Mivel más hozzászólás az idôponthoz nem volt, ezért – ha Szabolcsnak is jó – legyen az

Írd Jól Egyesület alakuló közgyűlése május 12-én, pénteken. Helyszíne a soron következô utcában található Szlovák sörözô és étterem lesz.

E neves eseményen alá kell írnunk x db. papirost; az egyikük az alapszabály. Ez – a kötelezô gyakorlatokon kívül – azt tartalmazza, amit csak akarunk. Mit akarunk? Vagyis: ahogy a szerbeknél megbeszéltük, várom mindenkinek az ötletét arra nézvést, hogy mit tartalmazzon az alapszabály. Minden gondolatfoszlánnyal lehet pályázni! Mégpedig gyorsan, mert meg kellene vitatnunk, (legalább félkész) formába kell öntenünk, s Katalinnak abból egy jogilag épkézláb szöveget kell gyártania.

Nekem ilyenek jutottak eszembe:
– Felvenni új tagot úgy lehessen, ha egy kisebb mintaszövegen bizonyítja, hogy ki tudja javítani. (Ez szerintem azért fontos, mert:)
– Bár az egyesületi munkát mindenki magánemberként végzi, de az egyesület nevében ír, az egyesület postaládáját adja meg stb. Ha magára haragít valakit (s netán ennek még van is alapja), akkor viszont az egyesület tartja a hátát, az próbálja meg ôt megvédeni – de azért nem árt, ha van otthon egy magán-furkósbot :-) Reméljük, pörre nem megy senki.
– Kizárni tagot akkor lehessen, ha huzamosabb ideig nem csinál semmit (tudom, ez nem túl precíz megfogalmazás); ha több mint egyéves tagdíjjal van elmaradva; vagy ha az egyesületnek erkölcsi vagy anyagi kárt okoz. Ez utóbbi esetben (vagyis mind2 fajta károkozáskor) behajtható legyen rajta a kár, adott esetben akár polgári peres úton is.
– Mindenkinek vállalnia kell, hogy a hibákra való figyelmeztetést a szabványszöveggel végzi. Értelemszerű módosításokat lehet tenni, de ez nem változtathat az egésznek a hangnemén, nem lehet indulatos. Nem tehetô semmiféle olyan megjegyzés, amit (akár egy kis belemagyarázással) nyelvi köntösbe lehet ugyan öltöztetni, de mégis kiérzôdhet belôle olyan megkülönböztetési vagy sértô szándék, amit tilt a törvény.
– Ugyanilyen jellegű, értelmű tiltásnak kellene vonatkoznia azokra a válaszainkra is, melyeket az "anyázások" vagy bármi egyéb visszajelzések ihlettek.
– Mindezen levelek, tehát melyeket e munka végzése közben írunk s kapunk, az egyesületé legyenek. Ebbôl azt akarom kihozni, hogy (elvben) bármely tag beléjük nézhessen, vagyis ne minôsüljenek magánlevelezésnek.
– Ahogy elnézem, nem fogunk itt máj. 12-ére összehozni egy olyan alapszabályt, mely hosszabb ideig minden helyzetben fogódzót nyújt. (Pl. támogatók stb.) Úgyhogy azt is javaslom, hogy – legalábbis az elsô idôkben – az alapszabály viszonylag könnyen módosítható legyen (ne kelljen 100 vagy 90%, hanem mondjuk 66% is elég legyen hozzá). Nem létezô jogi műveltségem azt mondja, hogy ez általában nem jellemzô az alapszabályokra, úgyhogy ezért hangsúlyoztam ezt. Katalin számára egy külön házi feladat ezt úgy megfogalmazni, hogy ne kelljen minden változással a cégbíróságra szaladni (kifáradunk + x eFt), de logikailag az alapszabály része legyen minden változás, azaz kötelezô legyen mindenkire nézve.
– Lehessen vmiképpen bizonyos, nem alapfontosságó dolgokról itt a hálón szavazni.
– Lehessen bevételünk. Elgondolni is rossz, hány gazdag bank fogja sírva kaparni a küszöbünket, ugyan javítanánk már ki jó pénzér' brossssúrájukat. :-) Szóval nem tudom, honnan, de elvileg lehessen bevételünk. Az persze az egyesületé, s ô fizethet a munkában részt vevôknek - fgtlenül attól, hogy tag vagy nem tag az illetô. Tag esetén ennek természetesen az a feltétele, hogy az adott munka túlmutasson az egyesületben vállalton. Rockefeller adománya is az egyesületé mint jogi személyé (bár lehet, hogy ezt fölösleges külön kimondani, mert már jogilag eleve így van).

Kérek új ötleteket, meg hozzászólásokat ehhez!

Andrassew Iván szólt nekem, hogy nemcsak támogat minket, hanem be is lépne hozzánk.

Ami a Szabályzatot illeti, ... hát szóval még nincs a hálón :-) Néhány embert csak késôbb lehet elérni, egy valaki – úgy érzem – bújócskázik. A többi kedvenc játéka a ringlispíl (részben ez az oka, hogy csak most írok a rovatba). Az Artisjus két jogásza szerint minden azon múlik, hogy a Szabályzat belefér-e abba a skatulyába, melyrôl a trv. vhogy így ír: nem tartozik szerzôi jogvédelem alá a jogszabály, a szabvány, továbbá minden más, hasonló rendeltetésű mű. Azaz: eldöntendô, hogy a Szabályzat "hasonló rendeltetésű mű"-e. ( ...---...)