55judit Creative Commons License 2023.10.21 0 0 27086

Én a kis bokrot is karózom, nem támasztom. Idén alig volt poloska, az is inkább csak a szezon végén. Le szoktam szedni, idén már nem volt kár. Itt-ott 1-2 szívásnyom.

A csúcsrothadással kapcsolatban nálam az a cikk bizonyult igaznak, mi szerint némely paradicsom fajtáknál kalcium felvételi zavar lehet. Az egyforma kezelésben részesülő állományomban a lucullus típusú, a szív, és a paprika alakú csúcsrothadásos, ha nem permetezem kalciummal. Még így is előfordul ha nem pont időben, terméskötődéskor történik. De ezt sajnos nem lehet minden tőnél külön-külön alkalmazni, így kis mértékben néha előfordul 1-2 szem így is. Természetesen az öntözést minden tő egyformán kapja. Sőt, szomszédban csak nagy ritkán látnak vizet, sokszor már mikor fonnyadnak, de nincs olyan fajtájuk aminek kalcium felvétellel poroblémája lenne. Nálam is van 1-2 ilyen jó fajta. Azokat nem is szoktam permetezni.

Eleinte a talajba tettem nagy adag kalciumot, de mégis csúcsrothadásosak lettek a szemek. Nem tudták felvenni gyökérről.

Előzmény: Belohin (27085)