https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Jacobs
Mond ő mit tudott a borról, történetéről az 1800-as év vége és 1916 közötti években?
régész volt, antropológus, esetleg mindenek feletti zsidó bor szakértő, avagy hogyan is értelmezzünk egy szövegrészt minden bibliakori élet tudása nélkül?
mesei világ volt az egyik dédelgetett hobbija... pl.
Indoeurópai tündérmesék; zsidó történelem
mint tudott, a bor készítésről inkább a 20. századtól kezdtek kialakulni az ismeretek, ami mai napig tart..., ám más zsidó szakértők egészen mást mondanak erről, hogy is van ez a kettősség és kinek higgyen az ember?
Értem azt a gondolkodásmentes elfogadást, ami jellemzi az írásodat is, hisz ha logikusab nézünk egy szőlőpréselést az ókorban, az a must, ami azután a meleg éghajlaton történik egy ilyen nedüvel, mint forr és erjedés, akkor mivel is fojtották volna le, főleg ha a vizet is borral keverték, hogy a fertőzéseket elkerüljék, a szőlőlé csak az őszi szüret idején volt... inkább és nem tavasszal, ezt ne tudta volna egy tudós?