Sziasztok! Csináltam egy gagyi-project-et, kint a műhelyben van egy lámpa amit ha felkapcsolok, akkor lefut egy interrupt, elkezd visszaszámolni egy számláló, majd nullánál egy relé áramot ad a kapcsolónak fél másodpercre ami amúgy is egy impulzus-relét működtet és lekapcsolja a villanyt. Van még egy végálláskapcsoló az ajtón ami zárt állapotban összezárja a GND-t a 3-as lábbal, ezen is egy interrupt van, szintén elindul a visszaszámláló és ugyanúgy lekapcsolja a villanyt. A gond az, hogy fél nap után kinyitom az ajtót és nem történik semmi, illetve a második vagy a harmadik ajtónyitás-csukástól mégis működik. A villany felkapcsolásánál ilyen gond nincs, ott működik a dolog. A villanynál van egy ilyen https://www.hestore.hu/prod_10044455.html optocsatolós izé, az egyik lábára rámegy az 5V a másikra a GND, a harmadik lábon vagy 5 vagy 0 volt van, ez megy rá az arduino 2-ik lábra.
A végálláskapcsolónál más a helyzet, ott a GND a végálláskapcsolón keresztül rámegy a 3-as lábra
pinMode(3, INPUT_PULLUP);
ha bontja az áramkört a végálláskapcsoló elvileg fel kéne húzni 5V-ra, de ez nem működik fél nap után. Tudom hogy csúnyán néztek amiért 230-at kapcsolgatok arduinoval, de szakmám szerint amúgy is villannyal foglalkozom, eddig is csináltam FET-es alkonyatkapcsolót vagy lépcsőházi automatát, az egész egy 15x15-ös kötődobozban van lezárva, szóval nem vág agyon az áram. Ez az egész csak egy kísérlet, hogy bírja-e az arduino hónapokig-évekig a folyamatos működést, de úgy tűnik elsőre nem jött össze :(