csíkos-háTTú Creative Commons License 2023.10.13 0 3 104819

Ha első körben a cél egy fajta "szőnyegvasutazás", és az, hogy minden alkalommal egy picit másképp álljon össze a pálya, akkor olyan sínrendszert célszerű választani, aminek van olyan eleme, ami a "szőnyeg" és a vágámynezők között van. Magyarul ágyazatos, vagy töltéses sínrendszerben érdemes gondolkodni.

H0-ban ágyazatos rendszer egy volt, ez a Fleischmann Profigleis. Sajnos már nem gyártják, így a beszerzése nehéz, időigényes, és jobbára a használt anyagban merül ki.

Töltéses sínrendszerből a következőket lehet megtalálni idehaza:

- ROCO geoLine: megszűnt, nem gyártják már, így erre is vonatkozik az, amit a Fleischmann-ra írtam. További baja, hogy sajnos a műanyaga idővel rideggé válik, így nagyon törékeny lesz. Magyarul nem nagyon fogja bírni az állandó összerakást - szétszedést.

- PIKO A Gleis mit bettung: nem régen jelent meg, a sima A-Gleis-szel azonos geometriával kapható. 

- ROCO Line mit Bettung: Idehaza van egy elterjedt neve, gumiágyazatos sín, utalva a rugalmas anyagból készült töltés imitációra a sínek alatt.

- Trix C-Gleis: Talán a legkevésébé elterjedt rendszer idehaza. Az összes közül ez bírja legjobban az állandó összerakást - szétszerelést. Ugyanis a konstrukcióból adódóan nincsenek sérülékeny sínpapucsok, amik összekötik a sínszálakat, másképp oldották meg. Lépésállónak hiredti a gyártója, igaza van, kipróbáltam. Semmi baja sem lesz, ha rálép valaki.

Lézetik még (?) a KATO Unitrack, de azt nem tudom, hogy itthon forgalmazza-e bárki is? A szabdalmaztatott "Unijoiner" sínpapucsoknak köszönhetően majdnem olyan strapabíró, mint Trix C.

Előzmény: Ciszkoder (104813)