Csimpolya Creative Commons License 2023.10.13 0 0 3064

A mai délelőttöt az Őszi Kertészeti Vásáron töltöttem, ez a Budai Botanikus Kertben került megrendezésre. A tavaszi vásáron sokkal több kiállító szokott megjelenni, de részint péntek volt, és valószínű, hogy szombat-vasárnap többen lesznek, részint pedig tavasszal sokkal több és érdekesebb az eladnivaló. Ilyenkor szokták a paprika, paradicsom, fűszernövény, virág magjait kínálni, és az elsőkből még palántákat is nagy számban. Persze a mostani választék is figyelemre méltó volt, lehetett nézelődni, és szinte lehetetlen nem vásárolni.

Az épület emeletén bonsai kiállítás volt, szép formájú fák, a kedvencem valamiféle juhar volt, a levelei jó része még zöld, a kisebbik része pedig már piros.

A földszinten is találtam érdekességet, mert sok palackkert volt látható. Ez egy kisebb üveg, benne egy csöpp növényke, termőföld, és egy kissé felcifrítva. Nem is tudtam ellenállni az ekkora kísértésnek, vettem egy kisebb fajtát. A felvilágosítás szerint ne tegyem tűző napra, ha fagy, akkor vigyem be a szobába, és ha már nem párás a belseje, akkor öntsek rá egy-két kanál vizet. Ha a növényke nagyon megerősödik, metsszem vissza. Most gyönyörködöm benne, és bízom a szép jövőjében. Ettől a helytől nem messze mindenféle-fajta csilipaprika volt cserépben, és meglepődtem, mert nem hittem volna, hogy narancssárga színű is volt köztük, Ezt sem tudtam kihagyni, hazahoztam.

A szabadtéren sokféle-fajta olyan virág, hagyma, palánta, amit ilyenkor kell kiültetni a kertbe. A nem túl sok hellyel rendelkezők pedig kaktuszt és mindenféle szobanövényt vehettek, és vettek is! Most is láttam egy jókora kukac-kaktuszt, vagy egy méterre lógtak le a hajtásai. Akadt is csodálója, nem is egy! Újdonságot is láttam olyan kaktuszt, ami valahogy spirál alakban nőtt, és a külső szélein sok-sok tövis díszlett. A továbbiakban már csak a szépséges almából vettem pár darabot, faja szerint Red Chief,

Most sem bántam meg, hogy elmentem, a kiállításon kívül gyönyörködhettem az őszi kert szépségében is.