Tegnap megvalósítottam egy régi tervemet, és ellátogattam Szentendrére, az ottani Közlekedési Múzeumba. Nem is bántam meg az elhatározásomat! A HÉV-ről leszállva rájöttem, hogy nem nehéz megtalálni ezt a múzeumot, közvetlenül a megálló mellett van. Még mielőtt bementem volna, a kiállított járművek közül jó párat megszemlélhettem a kerítésen át.
A kiállítás egy része zárt térben van, fényképek, alkatrészek, néhány apróság. Figyelemre méltó volt például a lovaskocsi-kalauzok egyenruhája, no meg az arcképük. Pödört bajszú, elegáns formaruhát viselő 35-45 év körüli férfiak. Remélem, onnan is mentek nyugdíjba! Az első villamosok, trolik, autóbuszok. Mondhatom, meglepődtem, mert az első autóbuszt magáncég üzemeltette, és fura mód a mostani buliautókra hasonlított. Igaz, nyitott kocsi volt, és kb, tízen fértek el rajta, de érdekes volt, meg kell adni!
Aztán átmentem egy nagy csarnokba, és hosszan gyönyörködtem az ott látható trolikban-villamosokban, Felmásztam (bár a felkecmeregtem pontosabb) mindenre, amire csak lehetett, leültem, kapaszkodtam a bőr fogantyúkba, kinyitottam-becsuktam a rácsos ajtót, leültem a barna-sárga csíkos faülésekre, jót mosolyogtam a rácsos lépcsőn. Ez kétségkívül jó volt arra, hogy a sarat-port lesúrolja, de a tűsarkú cipőkre veszélyt jelentett! Meglepődtem, mert olyan szerelvényt is láttam, ami teherszállítást látott el, pont a szentendrei HÉV vonalán.
Aztán kimentem a szabad térre, ott is jó néhány szemlélnivaló akadt. Azon jót mosolyogtam, hogy pont akkor érkezett be a HÉV-szerelvény, amikor a kiállítottat néztem, legalább meggyőződhettem arról, hogy semmi nem változott rajta! Szép dolog a hagyománytisztelet! Itt is volt néhány érdekesség, például síntisztító vagy homokszóró szerelvény, olyan is, ami olajat szállított.
Miután hazafelé menet útba esett az Óbuda múzeum, azt is megnézem. ! Sajnos, a gombokat bemutató kiállítás már bezárt, de a játékkiállítás nyitva volt, és nem is hagytam ki. Egyszer már lelkendeztem róla, most igyekszem olyanról írni, amiről akkor még nem. Észrevettem, hogy a játékok közül elég sok a boltjáték, részletesen kidolgozott rekeszes szekrények, eladópult mérleggel, rézmozsárral, habüsttel, Ebből volt kisebb és nagyobb is hozzáillő habverővel A takarításhoz aprócska seprű-lapát. A legjobban egy csöpp kefe bűvölt el, úgy láttam, nem utánzat! Rögtön kijelentettem, hogy játszani akarok vele, de most azonnal! Megfigyeltem, hogy minél korábban készült, annál részletesebb, a későbbiek, például az ötvenes évekből lévők inkább jelzésértékűek, főleg a kisebbeknél, itt a szekrényt csak egy festett téglatest képviselte.
Az egyik szépen kidolgozott szobabelsőben egy babafürdőkád tetszett a legjobban, képzeljétek, még leeresztő csap is volt rajta!
Társasjátékok minden tételben, egyikük-másikuk ismerős, Aminek a legjobban megörültem, gyerekkönyvek! Sebők Zsigmond meseregénye, a Mackó úr kalandjai lett a kedvencem. De volt Magyar népmesék, Zelk Zoltán verseskötete, kifestők is.
Kissé fáradtan, de elégedetten távoztam.