szicsu1007 Creative Commons License 2023.10.06 0 2 271039

A kérdés az, hogy hol az adatforrás?

A forrás az nem feltétlenül adatok halmaza. Képletek, törvények, törvényszerűségek, számítások, programok segítik megmutatni a kérdésre adott választ.

Mondok egy példát. Ha gépkocsival elindulunk Budapestről Miskolcra, akkor nem kell másodpercenként táblázatba rajzolni, hogy éppen hol tartunk. Ismerjük az útvonalat, a sebességhatárokat, és ha feltételezzük, hogy mindig a megengedett maximális sebességgel megyünk (az égbolton sincs karambol miatt útelterelés), akkor bármelyik másodpercben meg tudjuk mondani, hogy éppen hol vagyunk (melyik km-szelvénynél), és ezt akár grafikusan is felrajzolhatjuk.

Hogy mit látunk az égbolton a Földről egy adott pillanatban? Mondjuk éjszaka - mert nappal elvakít a Nap.

Kepler törvényeiből (és némileg a pontatlan naptárunkból) tudnunk kell, hogy hol tart a Föld a pályáján. Azt is figyelembe kell vennünk (Kepler), hogy a Föld változó sebességgel halad a pályán. Nem kell táblázatba foglalnunk, hogy éppen hol vagyunk (de azt igen, hogy a vezérsugár egyenlő idők alatt egyenlő területeket súrol). És az éjszakai égbolt látványának időbeli változásához figyelembe vehetjük, hogy a Föld forog (nem is a saját tengelye, hanem a Holddal közös súlypontja körül), és ehhez még hozzászámítjuk a 25920 ill. 110000 éves precessziós periódusokat.

Szerintem nem létezik olyan táblázat, amelyben bármely égitest helyzete mondjuk másodperces bontásban meg van adva. De ha van elég időd, akkor készíthetsz egy ilyet. Futtatod pl. a Stelláriumot, és egy (vagy több) kitüntetett égitestre vonatkozóan lekérdezed az objektum pillanatnyi helyzetét az idő függvényében.

Ha kész vagy, küldd el nekem is:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Én ezt most elküldöm neked. És kérlek ne érezd úgy, hogy az ár megy veled szembe:-))

Előzmény: Sparherd (271036)