nagyon szépen köszi a részletes választ. az hogy látszik a vesszőn, hogy "beérett-e" vagy sem?
igyekszem majd mértékkel metszeni. a gyakorlatban ez többnyire azt jelentené, hogy az előző évi növekménynek a felét lehet visszavágni azokon a részeken, ahol azt akarjuk, hogy kevésbé terjeszkedjen?
ha jól emlékszem, balatoni vagy, azért az ottani klíma nem rossz a fügének. muteromnál is jó helye lesz, napos, meleg részre került, viszont az északi szelektől nincs eléggé védve. nem azt mondom, van hátrébb pár fa, a kerítés is védi észak-nyugatról, de nem tökéletes a hely ilyen szempontból. első két évben mindenképpen takarni fogom télen, aztán meglátjuk, hogy később mit szól a fagyos szelekhez. neked egyébként mik a kedvenceid? az én környékemen szerintem 90%-ban ugyanaz van, egy bokrot ismerek, amelyiknek egy nagyon picit eltér a termése a többitől, de inkább csak méretre, alakra. színre, ízre kevésbé. az is lehet, hogy az adott helyből következik a különbség. mindegyik barna, amikor beérik. viszont tegnap zánkán csekkoltam a szőlődombon két régi "fámat". óriási mindkettő. az egyik barna, a másik sárga. a barnának kb. 30 cm-es törzsátmérője van, a magassága lehet 8 méter. a barna tegnapra már leérett, de lehet, hogy valami gond van vele, mert úgy emlékszem, hogy tavaly még októberben is találtam rajta pár ehető szemet. most a földön volt minden, de azok is pici szeműek. a sárga még nem érett be teljesen. fura, mert a környékbeli, nem 100%-ra beérett barnák is édesek tudnak lenni, ez a sárga meg olyan, hogy állagra majdnem érettnek tűnik, de íze még mindig semmi. ja, most jut eszembe, az én környékemen is van egy sárga. az sem édes addig, amíg nem 100%-osan érett, viszont van benne egy pici citromos, bogyós gyümölcsös beütés. elég érdekes, de nekem ez a két sárga, amit kóstoltam, sokkal kevésbé ízlik, mint a barnák (tudom, azokból is van sokféle, de talán a te környékeden is van egy átlag, barna füge íz. errefelé mindenkinek ez a barna egyenfüge a füge.)