55judit Creative Commons License 2023.10.01 0 0 271008

Ahhoz hogy a 6m átmérőt elérje a bokor, legalább 15 évre van szüksége. Hacsak, nem kifejezetten a bokor terítésén fáradozunk a magasság mérséklésével. Ilyenkor gyorsabban nyúlnak az ágai oldalra, mert a koronát a gyökérzet mennyiségével egyensúlyba akarja mielőbb hozni a bokor.

Hogy anyukád bokránál is meglenne a 6 m azt előre nem lehet tudni, hisz a fajtától is függ.

Az én Miss Figgym soha nem érné el azt a szélességet, mert törpe növésű. :)

Az is elképzelhető hogy a ti fügétek csak a 4 m-t éri el, előre nem tudható. Én a maximumot jelöltem a nagyobb számmal, annál nem gondolom hogy szélesebb lehet.

Fotó alapján sem a színét, sem a fajtáját nem tudom megmondani. A fügét nagyon nehéz beazonosítani. Egyrészt mert több száz féle füge van, másrészt meg ebből én kevés fajtát ismerek. A legtöbb füge azzal a névvel él, amit saját tulajdonosa akasztott rá. Nálam is van amit én neveztem el.

A termés akkor kezd színesedni, mikor beindul az érési folyamat. Nálam pl. 2 fajta is hamarosan leérik, de van kései, ami csak most kezd érni. Az ilyen fajták nem nagyon valók ide mert sok termés éretlenül marad rajta, de ami beérik, jó része annak se lesz ízletes a lehűlések miatt. Én azért tartok kései fajtát, mert ezek első termése sok, és biztonsággal meg is marad. Míg több korai fajának kevés az első termése, és abból is szór érés előtt.

Metszéssel kapcsolatban is a saját tapasztalatomat tudom írni, illetve volt, és hiányolt  fórumtársunk ninovarga tanítását. Mi szerint a füge mindig az egyensúlyra törekszik. Ha keveset metszünk a vesszőkből, rövid idő alatt tudja pótolni a veszteséget. Előfordulhat hogy a kevésbé metszett vesszőkön még marad első termés kezdemény, így lesz első termés is valamennyi. Ha nem metszünk minden vesszőt, az érintetleneken természetesen rendes mennyiség terem. Viszont ha sokat metszünk az azt eredményezi, hogy erőteljes növekedésbe kezd a füge. Legfontosabb feladatnak érzi hogy a gyökérzet és a korona egyensúlya meglegyen. Bár közben minden levélnyélnél hozza a termést, érlelni csak akkor fogja, ha az egyensúly már megvan és lelassul vagy leáll a vesszők növekedése. Erőteljes metszésnél előfordulhat hogy nem lesz érett másodtermés, sőt a vesszők is az elhúzódó növekedési idő miatt nem érnek be időben. Ennek az lesz az eredménye, hogy 1-2 fokos mínuszban is károsodnak az éretlen vesszők, és nem lesz első termés köv. évben. Elfagy. Ezzel beindulhat egy ördögi kör. Az elfagyott vesszőket ismét erőteljes növekedéssel pótolja a bokor, és így tovább mindig ugyanazzal az eredménnyel.

Az egyes fajtáknál más-más időpontokban fejeződik be a vesszőérés beavatkozás nélkül is. Van olyan fajtám aminek a vesszői már júliusban érettek, van ami csak ősz végére érik be. Ha nem sikerül neki, az ág végei így is elfagyhatnak kisebb mínuszok hatására is.

Nekem sok évbe telt mire a számomra minden szempontból megfelelő fajtákat kiszelektáltam a közel 30 féle kísérleti alany közül.

Adott bokornál hogy mi a legjobb metszési módszer, mindig ki kell kísérletezni. Én már fiatal korban elkezdeném a mérsékelt alakítást, és végig tartanám a mérsékletességet.

Hogyan terem metszés után?

Van egy fajtám, a RdB. Ültetés utáni évben azt olvastam, ez a fajta a többivel ellentétben akkor is terem ha visszafagy. Kipróbáltam. Nem fagyott vissza, de én alaposan visszavágtam, mert egyúttal azt is ki akartam próbálni hogy lehet őt alacsonyan tartani, teríteni. Az erőteljes visszavásás hatására - mintha elfagyott volna - valóban termett, de 1 hónappal később mint beavatkozás nélkül tette volna. Ennél nem gond mert korai fajta, augusztus helyett szeptemberben kezdett másodtermést érlelni, mire jött a kellemetlen idő, le is tudott érni. Mióta így, brutál módon megnyestem ezt a fügét, már nem csinálok ilyet soha többé. Fő az időben elkezdett mérsékletesség.

Előzmény: Didergő Király (271004)