szuperfizikus Creative Commons License 2023.09.25 -1 2 1077

Egy részét már publikáltam a "Ki volt valójában Einstein" topikban. 

Ott láthatod a reakciókat is. 

Már nem akarom publikálni a teljes cikket, mert azóta sokat változott a véleményem. 

De a kedvedért ide teszem a bevezető részt:

"A mai ember tudatában Albert Einstein a legnagyobb, legsikeresebb tudós, aki valaha élt a Földön. A fizika szinte minden ágában maradandót alkotott, mégis leginkább a relativitáselmélet jut eszünkbe, ha a nevét halljuk. Gyökeresen átalakította a fizika és a filozófia korábbi fogalmait, új világképet alkotott, amelyet széles körben elfogadnak tudósok és nem tudósok egyaránt.

Einstein életét és munkásságát több hiteles forrásból ismerjük. Tudós barátai, és közvetlen munkatársai tollából származó visszaemlékezések sora áll rendelkezésünkre, ha életének titkait kívánjuk megismerni. Több életrajzi kötetben megtaláljuk hosszú életének szinte minden mozzanatát. Szerteágazó levelezése is hozzáférhető a kíváncsi kutató számára. Ezen kívül is, nagyon sok anekdota, tréfás szólásmondás kapcsolódik nevéhez. Természetesen legfontosabbak saját írásai, ezek között megtaláljuk önéletrajzát is.

Tudományos munkásságáról, kevés kivételtől eltekintve, mindenki elismeréssel nyilatkozik. Ennek hatására a mai ember képzeletében Einstein, a minden akadályt könnyedén leküzdő, sikert sikerre halmozó, ünnepelt és mindenki által elismert tudósként rajzolódik ki. Aki sohasem tévedett, aki a legbonyolultabb fizikai és matematikai problémákat is fölényes magabiztossággal oldotta meg. Szép számmal vannak, akik már-már emberfeletti tudású, tévedhetetlen lény látnak benne, és szinte istenként tisztelik.

Vajon tényleg ilyen volt-e? Igaz-e hogy emberfeletti tudással rendelkezett, és sohasem tévedett? Igaz-e, hogy életútja kizárólag sikerrel volt kikövezve, és nem ismerte a kudarc ízét? Vajon igaz-e ez az eltúlzott és idealizált kép? Vagy létezik Einsteinnek egy másik, egy valóságos arca?

Ha részletesen végigkövetjük Einstein életét, akkor egészen másként látjuk, mint ahogyan  az idealizált kép mutatja. Pályája korántsem volt olyan diadalmenet, mint amilyennek azt ma sokan hiszik. Élete során, több krízishelyzeten ment keresztül, és nem mindig került ki győztesen ezekből. Fiatal korában keményen meg kellett küzdenie újszerű elméletének elfogadtatásáért. Folyamatosan támadták szokatlan felfogásáért, sőt néha kinevették, kigúnyolták. Amikor végre siker csúcsára érkezett, ő maga kezdett kételkedni saját koncepciójában. Kevés ideig élvezhette az osztatlan elismerés kellemes érzését. Amikor az általános relativitáselmélethez kapcsolódó fényelhajlási kísérlet ismertté tette nevét, és megkapta a Nobel díjat, határtalan ünneplésben volt része, de tudóstársai hamar ellene fordultak. Később, közvetlen munkatársának, Leopold Infeldnek gyakran panaszkodott: „vén bolondnak tartanak a tudóstársak”.

Einstein 1879-ben látja meg a napvilágot Dél-Németországban, a Duna partján fekvő Ulm városban. Gyermekéveit Münchenben tölti. Zárkózott gyermek, nem olyan, mint a többi. Nem érdekli a divat, nem vonzza a meggazdagodás vágya, nem szereti a katonásdit, nincsenek barátai. Katolikus állami iskolába járatják szülei, így kisiskolásként a vallás felé fordul, de 12 éves korában  gyökeres fordulat következik be érdeklődésében. Kezébe kerül egy természettudományos könyv, és rájön, hogy a Biblia történetei messze állnak a valóságtól. Ez a felismerés elfordítja a vallástól, és szabadgondolkodóvá teszi.

Koraérett fiatalemberként igen elevenen élt bennem mindazoknak a reményeknek és törekvéseknek a haszontalan volta, amelyek az emberek többségét szakadatlanul űzik. … A hajszából az első kivezető utat a vallás mutatta, melyet a hagyományos nevelő-oktató gépezet minden gyermekbe beleplántált. Így lettem én is – noha vallástalan (zsidó) szülők gyermeke voltam – mélyen vallásos, ez azonban 12 éves koromban hirtelen véget ért. A népszerű tudományos művek olvasása során hamarosan meggyőződtem arról, hogy a bibliai történetek jó része nem lehet igaz. Ennek következtében szinte fanatikus szabadgondolkodóvá váltam, amihez az az érzés társult, hogy az állam szánt szándékkal hazudik az ifjúságnak; ez lesújtó volt.” – írja önéletrajzában."

stb, stb....

Előzmény: OMGod (1075)