szuperfizikus Creative Commons License 2023.09.20 -1 0 756

Most találtam egy jó cikket. 

Az van benne leírva, hogy a Doppler hatás nem fér össze a relativitáselmélettel. 

Ezt már én is többször leírtam. 

https://physicsessays.org/browse-journal-2/product/1973-8-reiner-georg-ziefle-einstein-s-bias-blind-spot-it-is-evident.html

"A fénysebesség állandósága mögött meghúzódó fizikai rejtély az Einstein-féle relativisztikus fizika torzítási vakfoltjának pontos megvilágítása után megoldódik. Megadtuk az f = c /λ fizikai törvényt. A longitudinális Doppler-effektus relatív frekvenciaeltolódásait a vevőn lévő f r frekvencia és az emitternél mért f e frekvencia arányából számítjuk ki . Az ún. relativisztikus idődilatációs tényező igen kis frekvenciaeltolása kis sebességeknél elhanyagolható. Összehasonlítva az elektromágneses sugárzást, amikor a vevő és az adó nyugalmi állapotban van, a hullámhosszoknak azonosnak kell lenniük és kioltóak, így kapjuk: r /f e = (c /l r )/c/ e ) = c c = 1/1 Ha a fény relatív sebessége c állandó lenne bármely inerciarendszerben, függetlenül a vevő és a kibocsátó mozgásától, akkor a hullámhossz és a frekvencia eltolódása nem lehetséges. Einstein speciális relativitáselmélete kizárja a longitudinális Doppler-effektus lehetőségét."